Mainos

Oikeus määräsi Sunny Car Centerin Markku Ritaluoman maksamaan korvauksia yli kuusi miljoonaa

Autokauppahanke Sunny Car Centerin toimitusjohtaja Markku Ritaluoma on tuomittu korvaamaan lähes 6,2 miljoonaa euroa yhtiön konkurssipesälle.

Kanta-Hämeen käräjäoikeuden tänään antaman tuomion mukaan Ritaluoma oli vastuussa vahingosta, joka aiheutui varojen siirtelystä vuosina 2013–2014. Ritaluoman menettely oli oikeuden mukaan ainakin törkeän huolimatonta.

Konkurssiin vuonna 2015 menneen autokauppakeskuksen julkisselvittäjä vaati korvauksia yhteisvastuullisesti Ritaluomalta ja Hämeenlinnan kaupunkia yhtiön hallituksessa edustaneelta Iisakki Kiemungilta.

Käräjäoikeus katsoi, että Kiemunki oli hallituksen jäsenenä vastuussa noin viiden miljoonan euron vahingoista. Hänen osuuttaan kuitenkin soviteltiin, ja oikeus velvoitti hänet osallistumaan korvauksiin 350 000 euron edestä.

Oleskeli Yhdysvalloissa

Yhteisvastuullisuus tarkoittaa tässä tapauksessa käytännössä sitä, että korvaukset peritään siltä, jolta ne voidaan periä. Eli, jos Ritaluomalta ei saada perittyä penniäkään, korvauksista 350 000 euroa voidaan periä täysimääräisesti Kiemungilta.

Ritaluoma oleskeli ainakin oikeudenkäynnin aikana kertomansa mukaan Yhdysvalloissa ja on ilmoittanut, ettei hänellä ole varaa maksaa korvauksia.

Sunny Car Center oli suunnitteilla Hämeenlinnaan. Siitä piti tulla Euroopan suurin autotalo. Hanke kuitenkin kariutui ja yhtiö asetettiin konkurssiin syksyllä 2015. Juttua ryhdyttiin puimaan oikeudessa maaliskuussa

Ei selitystä siiroille

Kaiken kaikkiaan varoja siirrettiin julkisselvittäjän mukaan ylivelkaisesta yhtiöstä ulkomaille yli kuusi miljoonaa euroa. Kyse oli muun muassa sijoittajaehdokkaille tai sellaisina esiintyneille maksetuista konsultti- ja vakuusmaksuista.

Näiltä ei kuitenkaan tullut sijoituksia autokauppakeskukseen. Ritaluoman mukaan hän joutui viiden kansainvälisen huijauksen kohteeksi.

Sitä, mihin rahat ovat lopulta päätyneet ei saatu selville käräjäoikeudessakaan. Näin myös kysymys siitä, oliko Ritaluoma vain taitavan huijauksen uhri jäi selvittämättä.

– Näytön perusteella ei voida pitää selvitettynä, että Ritaluoma ja Sunny Car Center olisivat joutuneet huijauksen uhreiksi. Ritaluoman katsotaan aiheuttaneen vahingon ainakin törkeästä huolimattomuudesta.

Laiminlyönyt yhtiön etua

Kiemungin katsottiin laiminlyöneen huolehtia yhtiön edusta jättäessään valvomatta toimitusjohtajaa.

Oikeus kuitenkin piti uskottavana Kiemungin selvitystä siitä, että hänen hallitustyöskentelynsä oli vaikeaa ja että hänen oli lähes mahdoton valvoa yhtiön suurimman omistajan Ritaluoman tekemisiä.

– Vastaaja on ollut ulkopuolinen hallituksen jäsen, eikä ole osallistunut käytännön toimintaan millään tavalla. Hän on ollut pääasiassa Ritaluoman antaman informaation varassa. Ritaluoma osoittautui omapäiseksi ja hankalaksi. Asui pitkiä aikoja USA:ssa, ja yhteyttä jouduttiin pitämään sähköpostin ja puhelimen välityksin, hänen puolustuksensa totesi vastauksessaan. 

Sovittelupyynnölle kieltävä vastaus

Molemmat vaativat korvausten sovittelua. Kumpikin ilmoitti jo oikeudenkäynnin aluksi, että heillä ei ole varaa maksaa vaadittuja miljoonakorvauksia. Ritaluoman on todennut varattomaksi esimerkiksi oikeusaputoimisto.

Ritaluoma ei vastannut oikeudessa kysymykseen siitä, kuka oli maksanut hänen asumisensa ja muut kulunsa USA:ssa. Hän antoi selvityksen oikeudelle ulkomaisista tuloistaan.

Käräjäoikeus ei pitänyt pelkästään Ritaluomalta saatua selvitystä tuloista riittävänä, ja oikeus piti hänen vastuutaan toimitusjohtajana hallituksen jäseniä ankarampana. Niinpä Ritaluoma määrättiin korvaamaan vaadittu korvaussumma kokonaisuudessaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.