Kiistelty herkkuvero jakaa jopa asiantuntijoiden mielipiteet.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Kela esittivät huhtikuussa sokeri-, suola- ja rasvaveroa. Epäterveellisten tuotteiden astetta kovempi verotus olisi yksi työkalu puuttua kasvavaan kansanterveysongelmaan – suomalaisten yhä pahempaan ylipainoon ja sydän- ja verisuonitauteihin.
Liiallinen sokerin, suolan ja kovan rasvan käyttö vaikuttaa suomalaisten kansanterveyteen merkittävästi. Yli 30-vuotiaista suomalaisista miehistä ylipainoisia on yli 70 prosenttia, naisista myös yli puolet, 60 prosenttia.
Mitä enemmän sokeria, sen kalliimpi tuote
Sosiaali- ja terveysalan järjestö Soste on ehdottanut mallissaan portaittaista verotusta sen mukaan, kuinka paljon niissä on suolaa, sokeria ja kovaa rasvaa.
– Sokerivero tarkoittaa laaja-alaista terveysperusteista veroa, eli siinä tuotteessa olevaa sokerin määrää verotettaisiin, sanoo Soste ry:n yhteiskuntasuhdepäällikkö Ulla Kiuru.
Kiurun mukaan pidemmällä tähtäimellä myös kova rasva ja suola tulisi ottaa huomioon.
Eli käytännössä, mitä enemmän tuotteessa olisi sokeria, sitä kalliimpi se olisi.
– Porrasteinen verotus on tärkeä siksi, että se kannustaisi teollisuutta vähentämään sokerin määrää tuotteissaan. Näin he välttäisivät valmisteveron. Toisaalta verotus näkyisi tuotteen hinnassa.