Suomalaiset syövät liikaa sokeria. Ravitsemusterapeutti neuvoo, miten sokerinkulutusta voi vähentää helpoiten.
Suomalaiset syövät keskimäärin reippaasti enemmän sokeria kuin Maailman terveysjärjestö (WHO) suosittelee.
Suositusten mukaan lisätyn sokerin määrä saisi olla enintään 10 prosenttia päivän kokonaisenergiasta, joka aikuisella tarkoittaa noin 40–50 grammaa eli noin 20 sokeripalaa päivässä.
Harva nakkaa suuhunsa 20 sokeripalaa, mutta lisättyä sokeria kertyy muun muassa virvoitusjuomista ja makeisista.
Positiivista suomalaisten sokerinkulutuksessa on kuitenkin se, että se vaikuttaisi olevan vähenemään päin.
Tilastokeskuksen aineiston mukaan vuonna 2020 sokerin kulutus henkeä kohti oli 32,2 kiloa, kun vuonna 2021 se oli enää 28,1 kiloa.
Määrä on kuitenkin edelleen yli tuplasti yli WHO:n suositusten.
Katso koko Viiden jälkeen -ohjelman keskustelu aiheesta yllä olevalta videolta, sekä ravitsemusterapeutin kommentit siihen, miksi korotettu sokerivero ei ratkaise liiallista sokerin syöntiä.

