Napsitko liikaa makeisia? Ravitsemusterapeutti kertoo, miten sokerin syöntiä voisi vähentää

Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo, miten sokerin syöntiä voi helposti vähentää 4:48
Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo, miten sokerin syöntiä voi helposti vähentää.

Suomalaiset syövät liikaa sokeria. Ravitsemusterapeutti neuvoo, miten sokerinkulutusta voi vähentää helpoiten.

Suomalaiset syövät keskimäärin reippaasti enemmän sokeria kuin Maailman terveysjärjestö (WHO) suosittelee.

Suositusten mukaan lisätyn sokerin määrä saisi olla enintään 10 prosenttia päivän kokonaisenergiasta, joka aikuisella tarkoittaa noin 40–50 grammaa eli noin 20 sokeripalaa päivässä.

Harva nakkaa suuhunsa 20 sokeripalaa, mutta lisättyä sokeria kertyy muun muassa virvoitusjuomista ja makeisista.

Positiivista suomalaisten sokerinkulutuksessa on kuitenkin se, että se vaikuttaisi olevan vähenemään päin.

Tilastokeskuksen aineiston mukaan vuonna 2020 sokerin kulutus henkeä kohti oli 32,2 kiloa, kun vuonna 2021 se oli enää 28,1 kiloa.

Määrä on kuitenkin edelleen yli tuplasti yli WHO:n suositusten.

Katso koko Viiden jälkeen -ohjelman keskustelu aiheesta yllä olevalta videolta, sekä ravitsemusterapeutin kommentit siihen, miksi korotettu sokerivero ei ratkaise liiallista sokerin syöntiä.

Onko sokeririippuvuutta olemassa?

Sokerin määrää tuotteessa voi olla hankala hahmottaa.

Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo, että 50 grammaa sokeria löytyy esimerkiksi puolen litran limupullosta tai noin sadasta grammasta irtokarkkeja.

Määrä ei siis todellakaan ole kovinkaan suuri, harva kun tyytyy syömään vain sataa grammaa karkkeja.

Tämän lisäksi sokeria kertyy päivän aikana myös tietyistä ruoista.

Partasen mukaan sokeririippuvuuden olemassaolosta väitellään alan piireissä, mutta Partanen uskoo sokerikoukun liittyvän fysiologiaa enemmän ihmisen tapoihin.

– Jos oikein tekee mieli sokeria, niin harva menee sokerikipolle. Jos olisi sokerikoukussa, olisi halvempaakin, että vetäisi sokeria suoraan paketista, eikä ostaisi kalliimpia karkkeja, Partanen selittää.

Fysiologia on kuitenkin mukana myös sokerin nauttimisessa, sillä aivojen mielihyväkeskukseen saadaan ikään kuin "purkaus", kun nauttii itselleen mieluisaa ruokaa.

Miten sokerin saantia ja syöntiä voisi vähentää?

Jos sokeria tuppaa kulumaan arjessa enemmänkin, Partanen kehottaa kiinnittämään huomiota annoskokoihin.

– Varsinkin niiden ihmisten, joilla usein sokerihammasta kolottaa, kannattaa katsoa ruokaympäristö turvalliseksi. Vastaanotollani ihmiset usein sanovat, että jos kotona on keksipaketti, avattuna se huutaa entistä kovemmin nimeäsi.

Tällöin päätyy helposti napostelemaan koko keksipaketin kerralla.

Partasen mukaan kannattaakin hieman pohtia, millaisia herkkuja kotiin ostaa.

– Jo ostovaiheessa mietitään, että ostetaanko se tuplapakkaus vai yksittäinen, riittäisikö karkkipussin sijaan karkkiaski?

Kokonaan Partanen ei missään nimessä halua herkkujen syöntiä kieltää, sillä ajoittainen herkuttelu kuuluu hyvään ravitsemukseen.

Hyvinvointivaikuttaja Karita Tykkä luopui valkoisen sokerin syönnistä 15 vuotta sitten. Alla olevalla videolla Tykkä kertoo, kuinka onnistui ja millä tavalla hän herkuttelee nykyään.

Hyvinvointivaikuttaja Karita Tykkä kertoo, miten pääsi irti sokerikoukusta 3:50
Karita Tykän mukaan sokerista luopuminen on tuonut monia positiivisia muutoksia.

Lue myös:

    Uusimmat