Ohjaaja Timo Vuorensola teki uutta Iron Sky -elokuvaa hurjat kuusi vuotta: "Monta kertaa usko on ollut kovalla koetuksella"

Konkurssin partaalta jättimenestykseen - ohjaaja Timo Vuorensola 12:47
Iron Sky: The Coming Race -ohjaaja Timo Vuorensola vieraili Huomenta Suomessa.

Tänään ensi-iltansa saavan Iron Sky: The Coming Race -elokuvan ohjaaja Timo Vuorensola myöntää jatko-osan teon olleen vaikea ja kuluttava matka.

Toinen Iron Sky -elokuva saa ensi-iltansa tänään keskiviikkona 16. tammikuuta. Elokuvan ohjaaja Timo Vuorensola vieraili Huomenta Suomessa ja avasi pitkään kestänyttä elokuvantekoprosessia.

Iron Sky: The Coming Race on vuonna 2012 ilmestyneen Iron Sky -elokuvan jatko-osa, joka sijoittuu lähitulevaisuuteen. Molempia Iron Sky -elokuvia on tehty osittain joukkorahoituksella. Uuden elokuvan saaminen valmiiksi on ollut pitkä ja raskas taistelu.

Elokuvan tuotantoprosessi kesti kaikkiaan peräti kuusi vuotta.

– Se on ollut niin hirveä prosessi kaikella tavalla. Positiivinen, ihana, mahtava matka, mutta samalla on ollut hetkiä, kun on itse herännyt ja todennut, että tämä ei tule koskaan tapahtumaan. Monta kertaa usko on ollut todella kovalla koetuksella, Vuorensola myöntää Huomenta Suomen haastattelussa.

Vaikeina hetkinä Vuorensolaa auttoi eteen päin usko itseensä ja tehtyyn työhön.

– Yhdessä tuottaja Tero Kaukomaan kanssa painettiin läpi harmaan kiven ja saatiin elokuva valmiiksi. Ollaan siihen todella tyytyväisiä, mutta se ei ollut helppoa, sen voin sanoa, ohjaaja kertoo.

Iron Sky -elokuvat tunnetaan valtavasta erikoistehostemäärästään. Leikkuupöydällä elokuvan todellinen ulkonäkö alkoi hahmottua vasta loppua kohden.

– Vasta ihan loppuvaiheessa – kun saadaan äänet paikalleen ja vähän enemmän lopullista erikoistehostetta – vihdoin siinä kohtaa voi alkaa vähän rentoutua, että kyllä tämä tulee näyttämään hyvältä. Se matka, kun katsoo sitä puolivalmista ja pyörittelee päätään, on aikamoinen, Vuorensola valottaa elokuvan tekoprosessia.

Eniten Vuorensola nauttii työstään, kun hän saapuu studiolle ja kuvauspäivän hektisyys ei ole vielä alkanut. Ohjaajalla on tapana istua monitoriensa taakse samalla, kun muutama työryhmäläinen on paikalla viimeistelemässä lavasteita, ja pohtia tulevaa päivää.

– Siinä on pieni rauhallinen hetki miettiä, mitä me tullaan tänään tekemään ja mitä me ollaan tehty tähän asti. Voi tavallaan heittäytyä siihen maailmaan, missä itse on. Se on todella nautittava hetki, Vuorensola kuvailee.

Ensimmäinen Iron Sky oli täynnä hullunkurisia ideoita, kuten kuuhun paenneet natsit. Elokuvasarjan toinen osa venyttää todellisuudentajua vielä enemmän ja valkokankaalla nähdään muun muassa "Hitler" ratsastamassa Tyrannosaurus Rexillä. Vuorensola on kuitenkin asettanut tarkat raamit sille, mitä kaikkea elokuvassa nähdään.

– Iron Sky liikkuu tiettyjen salaliittoteorioiden hiekkalaatikolla. Olen aika tarkka siitä, että sen ulkopuolelle ei mennä. Vaikka elokuvassa on paljon elementtejä, kaikki ne tavalla tai toisella istuvat elokuvaan, Vuorensola selventää jatko-osan maailmaa.

Lue myös:

    Uusimmat