Iron Sky -ohjaaja Vuorensola: Olisin halunnut action-tähti Van Dammen mukaan elokuvaan

Toisen Iron Sky -elokuvan kuvaukset alkoivat muutama päivä sitten Belgian Antwerpenissa.

Ohjaaja Timo Vuorensola, 35, on tänä syksynä kiireinen mies. Iron Sky: The Coming Race -elokuvan kuvaukset käynnistyivät maanantaina 19. lokakuuta Belgiassa.

MTV Viihde tapasi Vuorensolan lokakuun alussa Helsingissä.

– Esituotannon vuoksi työpäivät ovat viime aikoina olleet 16–17-tuntisia. Sitä on täyspäiväisesti töissä seuraavat kuukaudet, vapaa-aikaa ei varsinaisesti ole. Mutta se on ihan fine, tätä on odotettu aika pitkään. Se on hyvä juttu, ohjaaja kertoo.

– Ensimmäisen osan aikoihin meininki oli kaoottisempaa. Oli paljon isompi kysymysmerkki, että miten ison leffan tekeminen toimii. Silloin oli aika paljon epäilyksiä ilmassa. Hyvin se meni loppujen lopuksi kuitenkin. Leffasta tuli hyvä. Siitä saatiin paljon arvokasta oppia.

Vuorensola mainitsee yhden tärkeän yhteneväisyyden Iron Skyn ykkös- ja kakkososien välillä.

– Teemme jälleen aivan liian isoa leffaa budjettiimme nähden. 17 miljoonan euron budjetti on sinänsä jättimäinen, mutta kuitenkin pieni. Joudumme tekemään tosi paljon luovia ratkaisuja, että saamme Hollywood-meiningin ruudulle.

– Melkein kaikki halutut näyttelijät saatiin mukaan. Minulla oli ajatuksissa pari näyttelijää, keitä olisin halunnut pieniin cameo-rooleihin, mutta aikataulusyistä he eivät päässeet mukaan.

Kolmas osa jo suunnitelmissa

Vuorensola paljastaa toisen mukaan haluamansa näyttelijän nimen.

– Belgiassa kun kuvataan, olisin kovasti halunnut belgialaissyntyisen action-näyttelijä Jean-Claude Van Dammen pieneen sivurooliin. Hän on kuitenkin samaan aikaan kuvaamassa muualla.

– Lopulta saimme kasaan kuitenkin ne näyttelijät, ketkä olivat tärkeimpiä. Se on olennaista. Pääosassa nähdään brittinäyttelijä Lara Rossi, miespääosassa Vladimir Burlakov ja muissa rooleissa Udo Kier, Kit Dale ja Tom Green.

Ohjaajalle oli selvää jo ennen Iron Skyn valmistumista, että toinen osa tehdään. Kolmas osakin on jo suunnitelmissa.

– Siinä vaiheessa kun nähtiin, että ensimmäinen Iron Sky onnistuu, minulla oli päässä jo ajatus siitä, että teemme toisen osan. Puolitoista vuotta pallottelimme käsikirjoittajan kanssa kakkososan käsikirjoitusta.

– Jossain kohdassa minulle sanottiin, että näyttää hyvältä ja pääsemme tekemään toisen osan. Joukkorahoituskampanjalla on ollut tärkeä osa prosessissa. Siitä on tullut myös itsevarmuutta, että tälle elokuvalle on tilausta ja jengi on messissä.

Timo Vuorensolan ensimmäinen ohjaustyö oli vuonna 2005 valmistunut Star Wreck: In the Pirkinning. Hän on itseopiskellut ohjaaja.

– Jos pitää mainita yksi esikuva ohjaajana, se on David Lynch. Hänen koko tuotantonsa on vaikuttanut minuun paljon. Se ei näy varsinaisesti leffoissani, mutta hän on vaikuttavin. Muita selkeämpiä referenssejä ohjaajina ovat muun muassa Ridley Scott, James Cameron ja Steven Spielberg.

Ohjaaja on musiikkimiehiä

Myös musiikki on Vuorensolan elämässä tärkeä asia.

– Minulla on ollut pitkään kaikenlaisia bändejä. Minulla ei itselläni ole lahjoja musiikillisesti, mutta olen ympäröinyt itseni lahjakkailla ihmisillä. Musiikin luominen ja esiintyminen ovat kiinnostavia asioita. Yritän vokalistina hääriä mukana.

– Minulla on bändi nimeltä Älymystö, joka soittaa tosi avantgarde- ja noise-tyylistä musiikkia. Olemme 12 vuoden ajan tehneet keikkaa siellä täällä. Se on tosi kummallista kamaa. Se on minulle kiva tapa purkaa musiikillisia intohimoja.

Iron Sky: The Coming Race -elokuva saapuu Vuorensolan mukaan elokuvateattereihin vuoden 2017 aikana.

– Vapaa-ajan ongelmia ei ole juuri nyt. Leffan tekeminen on tällaista. Ehdin välillä käydä kotona kääntymässä. Vaimoni kanssa saimme asiat järkättyä siten, että hän lähtee Antwerpeniin mukaan kuvauksiin.

Lue myös:

    Uusimmat