Odessan iskun kuolonuhrimäärä nousi – Saksa lupasi lisää tankkitukea

Mitkä ovat Ukrainan sodan asetelmat nyt? 23:35
Mitkä ovat Ukrainan sodan asetelmat nyt? Näin tilannetta analysoitiin viime viikolla.

Venäjän maanantaina Odessaan tekemässä ohjusiskussa on kuollut ainakin viisi ihmistä, BBC:n venäjänkielinen palvelu kertoo.

Aiemmin maanantaina kuolleita kerrottiin olleen kaksi. Iskussa haavoittui lisäksi ainakin 32 ihmistä, joiden joukossa oli myös kaksi lasta ja yksi raskaana oleva nainen. Yhden lapsen tilan kerrotaan olevan erittäin vakava.

Isku oli alueen kuvernöörin Oleh Kiperin mukaan vahingoittanut asuintaloja ja siviili-infrastruktuuria.

Kiperin mukaan Venäjä käytti alustavien tietojen mukaan iskussaan rypälepommein varustettua ohjusta. Kiper muistutti, että rypälepommeja käytetään ennen kaikkea ihmisiä vastaan.

Venäjän asevoimat ei ole kommentoinut Odessan iskua.

Voiko Ukrainan saama aseapu muuttaa sodan suunnan? 9:53

Voiko Ukrainan saama aseapu muuttaa sodan suunnan?

Saksalta lisää rynnäkköpanssarivaunuja

Saksan hallitus julkisti maanantaina uuden apupaketin Ukrainalle, mihin kuuluu sekä taloudellista että sotilaallista tukea. Tuoreeseen apupakettiin sisältyy muun muassa kymmenen rynnäkköpanssarivaunua ja niiden varaosia sekä ilmatorjuntakalustoa.

Venäjän täysimittaisen sodan aloittamisen jälkeen Saksa on tukenut Ukrainaa aseellisen materiaalin muodossa noin 5,2 miljardin euron edestä. Lisäksi Saksa on osallistunut ukrainalaisjoukkojen kouluttamiseen.

Valkoinen talo ei puolestaan ole Kyiv Independentin mukaan vielä paljastanut Ukrainaan lähetettävän avun tarkkaa määrää tai sen aikataulua. Tiedottaja Karine Jean-Pierre sanoi maanantaina, ettei asiasta kerrota operatiivisen turvallisuuden takaamiseksi.

Yhdysvaltain jättimäinen Ukraina-tukipaketti hyväksyttiin pitkän väännön jälkeen aiemmin huhtikuussa ja sen suuruus on noin 60 miljardia dollaria.

Lisäksi Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin kertoi viime viikolla, että Ukrainalle annetaan kuuden miljardin lisätuki, johon sisältyy muun muassa ilmapuolustusammuksia.

Yhdysvallat on ollut Ukrainan sotaponnistuksen suurin yksittäinen tukijavaltio, ja kongressin umpisolmu oli johtanut pahaan ammuspulaan Ukrainassa.

Ukraina saamassa Yhdysvalloilta pitkän kantaman ohjuksia 7:23

Ukraina saamassa Yhdysvalloilta pitkän kantaman ohjuksia – Venäjään alettu suhtautumaan entistä vakavammin.

Lue myös:

    Uusimmat