Nyt Suomeen palaavat Isis-taistelijat ovat isompi uhka kuin aiemmin palanneet: "Heidän sitoutumisensa ideologiaankin on varmaan vahvempi"

Miten varautua Isis-taistelijoiden paluuseen? 16:01
Mitä enemmän raakuuksia taistelijat ovat nähneet, sitä hankalampaa sopeutuminen rauhan oloihin voi olla, sanovat tietokirjailija Kristiina Koivunen ja kehityspäällikkö Tarja Mankkinen.

Suomeen ja Eurooppaan nyt palaavat Isis-taistelijat ovat isompi uhka Suomelle ja Euroopalle kuin aikaisemmin palanneet, arvioi sisäministeriön kehityspäällikkö. 

Mitä myöhemmin taistelijat palaavat, sitä pidempään he ovat olleet konfliktialueelle ja nähneet ankaria taisteluita.

– Heidän sitoutumisensa ideologiaankin on varmaan vahvempi kuin aikaisemmin lähteneillä, sanoo sisäministeriön kehityspäällikkö Tarja Mankkinen maanantain Huomenta Suomessa.

Aiemmin palanneet ovat olleet pienempi riski, sillä he eivät ole välttämättä todistaneet yhtä paljon raakuuksia.

Lapset ja naiset erilaisessa asemassa

Jokaisen Suomeen palaavan aikuisen kohdalla prosessi etenee niin, että aluksi pyritään selvittämään, onko hän syyllistynyt rikokseen. Jos epäily rikoksesta on, poliisi käynnistää esitutkinnan. 

Naiset eivät ole automaattisesti syyttömiä, sillä Mankkisen mukaan he ovat saattaneet monella tapaa tukea terroristista toimintaa. 

Jokaisen palaajan tilanne pitää arvioida yksilöllisesti, mutta alueelle joutuneiden lasten tilanne on aina poikkeuksellinen. Taisteluista palaavat lapset tarvitsevat todennäköisesti monenlaista tukea.

– Lasten kyky vaikuttaa omaan elämäänsä ja tehdä päätöksiä sen suhteen on ihan erilainen.

Suomesta lähti liki sata aikuista

Suomesta on viranomaisten tietojen mukaan lähtenyt taistelualueille 80 aikuista. Heistä 20 on palannut.

Lapsia alueelle on viety noin 30. Lisäksi vankileireillä on syntynyt lapsia. 

Lue myös:

    Uusimmat