Ruotsi ei halua Isis-taistelijoita takaisin – Sisäministeri: "Syylliset pitäisi voida tuomita paikan päällä"

Mahdolliset palaajat joutuvat oikeuteen 2:05
Mahdolliset palaajat joutuvat oikeuteen.

Isisin viimeisen linnakkeen romahdettua Syyrian Banghuzissa, Yhdysvaltain presidentti Donald Trump pyysi Euroopan valtioita ottamaan takaisin vangitut taistelijat. Ranska ja Norja ovat pyyntöön suostuneet, Tanska ja Iso-Britannia puolestaan kieltäytyneet. Nyt kieltäytyneiden joukkoon liittyi myös Ruotsi.

Vuodesta 2012 Ruotsista on lähtenyt turvallisuuspoliisin arvion mukaan 300 taistelijaa konfliktialueiden islamistisiin ryhmiin. Noin puolet taistelijoista on palannut ja nyt Ruotsin hallitus on ottanut selvän kannan loppuihin paluumuuttajiin.

– Ruotsin hallituksella ei ole minkäänlaista aikomusta hakea kotiin henkilöitä, jotka ovat aktiivisesti osallistuneet Isisin terrorismitoimintaan Syyriassa. On erittäin tärkeää, että ne jotka ovat syyllistyneet rikokseen ihmisyyttä vastaan tai terrori-iskuihin, tuomitaan paikan päällä tai jos he astuvat Ruotsin maaperälle, heidät tuomitaan täällä, sanoi sisäministeri Mikael Damberg.

"He ovat mitätöineet oikeutensa kansalaisuuteen"

Oppositiossa olevan Moderaattien Johan Forsell on vielä jyrkemmällä kannalla, hänen mukaansa palaajilta pitäisi viedä kansalaisuus.

– Meillä on useita satoja henkilöitä, jotka ovat lähteneet maasta, liittyneet kenties kauheimpaan terrorilahkoon mitä nykymaailma on nähnyt moniin vuosiin. Moderaattien kanta on että tämän takia he ovat mitätöineet oikeutensa olla Ruotsin kansalaisia.

Pääministeri Stefan Löfven totesi, ettei niin pitkälle kuitenkaan voida mennä, kansalaisuutta ei voida viedä jo pelkästään kansainvälisten lakien takia.

"Tuomiot pitäisi voida ulottaa ulkomaille"

Oikeus- ja maahanmuuttoministeri Morgan Johansson esitteli muutama päivä sitten lakimuutoksen, jolla tiukennetaan terroristisen toiminnan ja sen tukemisen rangaistavuutta. Tuomioiden ulottaminen myös ulkomaille on pohdittavana, maksimirangaistus tulisi olemaan kuusi vuotta. Laki tulee Ruotsissa voimaan näillä näkymin elokuussa.

Sisäministerin mukaan tuomioiden antaminen paikan päällä olisi kaikkien kannalta paras ratkaisu.

– Se on hallitukselta mielenkiintoinen ehdotus löytää juridinen ratkaisu että syylliset voidaan tuomita jo paikan päällä. Ruotsilla ei ole intressejä kuljettaa takaisin ihmisiä jotka ovat osallistuneet terroristi tekoihin Syyriassa, sanoi sisäministeri Mikael Dammenberg.

Miten suhtautua Isis-taistelijoiden perheisiin?

Toistaiseksi lain suurin ongelma on terroristijärjestöjen määrittelyssä koska kansainvälistä, yksiselitteistä listaa terroristijärjestöistä ei ole olemassa.

Ruotsissa myös pohditaan, miten suhtautua Isis-taistelijoiden perheisiin, miten arvioida ovatko vanhemmat kykeneviä huolehtimaan lapsistaan. Myöskin yhteiskunnan kannalta on ongelmallista, mikä toimija tai organisaatio voisi vastata sotatoimialueelta palaavien perheiden ja ennen kaikkea lasten hyvinvoinnista. 

Lue myös:

    Uusimmat