Nuorisopsykiatrian professori järkyttyi Koskelan teinimurhasta: "Nuoret tarvitsevat enemmän rajoja ja aikuisten ohjausta"

Nuorten väkivaltainen käytös puhuttaa 9:21

Nuoret tarvitsisivat selkeästi enemmän yhteiskunnassa aikuisten ohjausta ja huolenpitoa, toteaa Tampereen yliopiston nuorisopsykiatrian professori Riittakerttu Kaltiala.

Hän kommentoi MTV:n Uutisaamussa viime aikoina julkisuudessa olleita alaikäisten tekemiä väkivaltarikoksia.

Viimeisin tapaus sattui viime viikonloppuna, kun 16-vuotias nuori löytyi kuolleena Helsingissä Koskelan sairaalan alueelta. Kolme 16-vuotiasta nuorta on vangittu epäiltynä murhasta.

Kuluneen vuoden aikana alle 18-vuotiaiden tekemät henkirikokset ovat kasvaneet selvästi edellisvuoteen verrattuna.

– Olen hirveän järkyttynyt, varsinkin sitä taustaa vasten, että Suomessa on alaikäisten tekemiä vakavia väkivallantekoja tulee esille todella paljon.

– Se kertoo mielestäni pitkäaikaisesta turvattomuudesta ja siitä, että näiden nuorten elämästä puuttuu nimenomaan aikuisten ohjaus.

"On pitkään ajateltu, että nuoret tarvitsevat aina vain enemmän oikeuksia ja päätösvaltaa"

Kaltiala pitää huolestuttavana sitä, että Suomessa on hänen näkemyksensä mukaan ajateltu, että nuoret tarvitsisivat enemmän oikeuksia.

– Meillä on ollut pitkään trendi isossa kuvassa, että ajatellaan, että nuoret ikään kuin tarvitsevat aina vain enemmän oikeuksia ja omaa päätösvaltaa, ja nimenomaan tämmöisiä vapaustyyppisiä oikeuksia.

– Mutta kehitysikäiset tarvitsevat myös ohjausta ja rajojen asettamista, varsinkin sellaiset, joilla on vaikeuksia temperamentin ja oman käyttäytymisen hallinnassa ja ehkä pyrkivät omaksumaan antisosiaalista asennetta.

Kaltialan mukaan on tärkeää myös huolehtia, ettei kukaan putoa koulun ulkopuolelle.

Katso yllä olevalta videolta, millaisia syitä nuorisopsykiatrian professori näkee nuorten väkivaltaiseen käytökseen!

Lue myös:

    Uusimmat