Mainos

Nuorison kevytautot kohdanneet vastustusta – uuden ajoneuvoryhmän myynti viivästymässä

1:50

Nuorille suunnitellut kevytautot tulevat markkinoille vasta vuonna 2019, jos tulevat. Viime aikoina esillä ollut hanke nopeusrajoitetuista henkilöautoista on saanut paljon vastustusta, sillä niiden pelätään heikentävän liikenneturvallisuutta.

Liikenne- ja viestintäministeriö haluaa tuoda lisää nopeusrajoitettuja henkilöautoja liikenteeseen. Ehdotuksen mukaan käyttöön otettaisiin 15–17-vuotiaille tarkoitettu uusi ajoneuvoryhmä, kevytautot.

Video: henkilöauto ajoi päin mopoautoa Sastamalassa kohtalokkain seurauksin.  

Käytännössä kyse olisi henkilöautoista, joita muunneltaisiin niin, että niiden nopeus olisi maksimissaan 45 kilometriä tunnissa.

Viime viikolla pidetyssä liikenne- ja viestintäministeriön sidosryhmätilaisuudessa osastonjohtaja Olli-Pekka Rantala ja johtava asiantuntija Erik Asplund ilmoittivat, että kevytautot tulevat markkinoille aikaisintaan marraskuussa 2019.

Teknisen Kaupan Liitto kertoo tiedotteessaan, että esityksen mukaan liikenneturvallisuus ei paranisi verrattuna mopoautoihin. Tilaisuudessa esitettiin useita puheenvuoroja, joiden mukaan hallituksen esitys ei toteuta sille asetettua tavoitetta nuorten liikenneturvallisuuden parantamisesta.

Hankkeen valmistelussa on törmätty muun muassa useisiin teknisiin haasteisiin ja kevyen liikenteen eli jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden lisääntyvään turvattomuuteen.

Lopullinen selvyys asiaan syksyllä

Teknisen Kaupan Liiton asiamiehen Hannu Kyyhkysen mukaan lopullinen selvyys asiaan saadaan vasta tulevana syksynä Euroopan unionin tiedoksiantoprosessin jälkeen.

Hankkeen läpimenoa hankaloittaa se, että EU:n jäsenmaat ovat ilmaisseet jo vuosia sitten yhteisen tahtotilan ajoneuvo- ja ajokorttiluokkien harmonisoinnista, jonka mukaan uusien kansallisten ajoneuvoluokan perustaminen ei ole mahdollista.

Muunneltuja henkilöautoja

Kevytautot, eli nopeusrajoitetut henkilöautot olisivat T-luokan ajoneuvoja, joita on muunnettu henkilöautoista rajoittamalla niiden nopeutta 45 kilometriin tunnissa. Kevytautoja saisi kuljettaa AM-kortilla, kuten mopoautojakin.

Kevytautoksi saisi muuttaa henkilöauton, joka on otettu käyttöön vuoden 2014 jälkeen. Kevytauto saisi tulevaisuudessakin olla korkeintaan 10 vuoden ikäinen. Kevytauton suurin sallittu omamassa olisi 1 500 kiloa, ja muutos edellyttäisi muutoskatsastusta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.