Nukutko liian vähän? Merkit voivat paljastaa

Unen merkitystä ei tule vähätellä. Riittävän pitkä ja hyvä uni on välttämätöntä toimintakyvylle ja hyvinvoinnille. Unentarve on yksilöllistä, mutta moni kärsii silti kroonisesta unenpuutteesta.

Riittävä unensaanti on tärkeää ihmiselle. Univaje saattaa olla epäterveellistä ja aiheuttaa monia epämieluisia oireita.

Mikäli tunnistat itsessäsi näitä merkkejä, kannattaa miettiä, saatko tarpeeksi unta.

1. Puhut pehmeitä

Huomaatko mumisevasi itseksesi ja puhuvasi ympäripyöreitä? Et ole tullut höperöksi, vaan saatat kärsiä unenpuutteesta. Tutkimukset ovat osoittaneet, että valvominen saattaa vaikuttaa meihin samalla tavalla kuin alkoholi. Keskusteluun ei haluakaan käyttää unisena paljon energiaa, joten se jää usein hyvin pintapuoliseksi.

Unta vailla olevat ihmiset saattavatkin kuulostaa humalaisilta, koska sanojen löytäminen on vaikeaa. Univajeesta kärsivää saattaa myös huimata, kertoo yhdysvaltalaisen Better Sleep -neuvoston tiedottaja Terry Cralle Greatist.com-sivustolla.

2. Olet ailahteleva

Vaikka olisitkin yleensä kärsivällinen henkilö, unenpuute saattaa saada pinnasi kiristymään helposti. Unilääketieteeseen erikoistuneen tohtori Robert Rosenbergin mukaan pienet asiat, kuten ihmisten myöhästely saattaa saada sinut raivostumaan.

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan ihmisillä, joiden unen määrä on jäänyt pieneksi, on vaikeuksia lukea ihmisten ilmeitä ja eleitä. He alkavat jopa nähdä ei-uhkaavia ihmisiä uhkaavana. Tämä voi vaikuttaa monella tapaa univajeisen elämään, saaden hänet jopa emotionaaliseen syöksykierteeseen.

3. Sairastelet usein

Olet juuri parantunut taudista, mutta ennen kuin huomaatkaan, flunssa alkaa taas painaa. Immuunijärjestelmä on heikentynyt, eikä keho pysty kamppailemaan normaaliin tapaan bakteereja vastaan.

Tuore tutkimus antaa tälle selityksen. Ihmisillä, jotka nukkuivat alle viisi tuntia yössä, oli neljä kertaa suurempi todennäköisyys saada flunssa, kuin niillä, jotka nukkuivat kuusi tuntia.

4. Napostelet jatkuvasti

Onko sinulla tarve syödä jatkuvasti? Et tule kylläiseksi, vaan ruokailun jälkeen saatat kaivata herkkuja. Tutkimuksissa on havaittu, että lyhyet yöunet voivat johtaa leptiinin määrän alentumiseen ja greliinimäärän kohoamiseen. Leptiini on hormoni, joka vähentää ruokahalua kun greliini taas lisää sitä. Kyseessä onkin huono yhdistelmä!

Toinen tutkimuspaljasti vielä vakavamman ongelman. Tutkimukseen osallistuneista niillä, jotka nukkuivat neljä ja puolituntia yhtäjaksoisesti neljä yötä, insuliiniherkkyys lisääntyi, mikä taas kohottaa riskiä diabetekseen. Nyt puhutaan siis ainoastaan unesta, ei ruokavalion muuttamisesta.

5. Et osaa tehdä päätöksiä

Jos kärsit univajeesta, verenkiertosi vähenee aivokuoressa, joka on prosessoi päätöksentekoa. Samalla aivojen pelkoihin liittyvässä mantelitumakkeessa aktiivisuus lisääntyy. Rosenbergin mukaan tämä vaikuttaa merkittävästi päätöksentekoon, suunnitelmien tekemiseen ja keskittymiskykyyn.

6. Seksuaaliset halut ovat vähentyneet

Väsyneenä ainoa asia mitä sängyssä haluaa tehdä, on usein nukkuminen. Univaje saattaa laskea seksuaalista viettiä merkittävästi. Tutkimukset ovat osoittaneet, että miehillä unenpuute voi alentaa testosteronitasoa, mikä taas alentaa seksuaalista halukkuutta.

7. Ihosi ei voi hyvin

Univaje saattaa aiheuttaa aknea ja muita iho-ongelmia. Vähäinen uni voi saada ihon menettämään kimmoisuuttaan ja kuivattaa sitä. Toisin sanoen iho alkaa näyttää vanhemmalta. Tämä johtuu kortisolista. Hormonipiikit stressaantuneilla tai univajeesta kärsivillä, voivat hajottaa ihon kollageenia, joka taas pitää ihon sileänä ja pehmeänä.

Lue myös:

    Uusimmat