Niko Ranta-aholle 2 vuotta vankeutta Katiska2-huumevyyhdistä – katso tuomittujen nimet täältä

Helsingin käräjäoikeus on antanut tuomionsa niin sanotussa Katiska2-huumevyyhdissä. Yhdeksän syytettyä tuomittiin, viiden syytteet hylättiin.

Käräjäoikeus tuomitsi päätekijä Niko Ranta-ahon kahden vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen törkeistä huumerikoksista.

Ranta-ahon ja kuuden muun henkilön tuomioissa on kyse huumeiden maahantuonnista. 

Käräjäoikeus on katsonut, että marraskuussa 2020 Suomeen lähetettiin Slovakiasta suuri määrä huumausaineeksi luokiteltuja lääkevalmisteita. Erä paljastui tullissa. Niin ikään marraskuussa 2020 Suomeen tuotiin uusi hyvin suuri määrä ekstaasipillereitä.

Sen sijaan käräjäoikeus hylkäsi syytteet, jotka koskivat 50–100 amfetamiiniöljylitran ja vähintään 100 kilon marihuanaerän maahantuonnin yrityksiä. Syytteiden tueksi esitetty näyttö koostui pääosin rikollisten käyttämän SkyECC-pikaviestisovelluksessa lähetetyistä viesteistä, joissa moninaisesti ideoitiin huumeisiin liittyviä asioita.

Käräjäoikeus huomauttaa, että törkeänkään huumausainerikoksen suunnitteleminen ei ole rangaistavaa, joten maahantuontien yrityksiä koskevat syytteet hylättiin.

Tämän vuoksi hylättiin myös Niko Ranta-ahon siskon syyte.

Uutinen päivittyy.

Näin rangaistus mitattiin

Käräjäoikeus joutui niin sanotusti kohtuullistamaan Ranta-ahon uutta vankeustuomiota.

Koska Ranta-aholle oli huhtikuussa annetulla aikaisemmalla tuomiolla määrätty 11 vuoden vankeusrangaistus ensimmäisestä Katiska-vyyhdistä, nyt tuomittava rangaistus saattoi olla korkeintaan 2 vuotta vankeutta lisää aiemman vankeusrangaistuksen päälle, kertoo käräjäoikeus.

Kyse on tällöin yhteensä 13 vuoden maksimirangaistuksesta.

Ranta-ahon rikoskumppani Juha-Matti Ruissalo tuomittiin aiemmin 6 vuoden 3 kuukauden vankeuteen Katiska-vyyhdissä. Uudessa vyyhdissä hänet tuomittiin niin ikään 6 vuoden ja 3 vuoden vankeuteen.

Toinen Ranta-ahon keskeinen rikoskumppani sai aiemmin 6 vuoden 1 kuukauden tuomion, jonka katsottiin olevan riittävä seuraamus myös nyt tuomittavina olleista teoista. 

Tässä lista tuomituista

Vyyhdissä tuomittiin yhdeksän henkilöä ja viiden syytteet hylättiin. Nimi on julkaistu niiden henkilöiden kohdalla, joiden tuomio on yli kaksi vuotta ehdotonta vankeutta:

Niko Ranta-aho: kaksi törkeää huumerikosta, 2 vuotta vankeutta 

Juha-Matti Olavi Ruissalo: 4 törkeää huumerikosta, ampuma-aserikos, 6 vuotta 3 kuukautta vankeutta

Ville Aleksi Ruissalo: 2 törkeää huumerikosta, lievä ampuma-aserikos, 2,5 vuotta vankeutta 

Timo Pekka Huuskonen: törkeä huumausainerikos, ampuma-aserikos, 2,5 vuotta vankeutta

Niko Santeri Otava: huumausainerikos ja törkeä huumausainerikos, 2 vuotta 4 kuukautta vankeutta

Valtteri Aatu Antero Salminen: Katiska2-vyyhdissä törkeä huumausainerikos, mutta yhteinen rangaistus miehen aiemmat rikokset huomioiden on 3 vuotta ja 8 kuukautta ehdotonta vankeutta 

Justus Jaakko Johannes Taivalmäki: Törkeä huumausainerikos 3 vuotta ja 4 kuukautta ehdotonta vankeutta

1992 syntynyt nainen: avunto törkeään huumausainerikokseen, 1 vuosi 8 kuukautta vankeutta

1999 syntynyt mies: huumerikos, avunanto törkeään huumausainerikokseen, lievä ampuma-aserikos, 1,5 vuotta vankeutta

Uutinen päivittyy.

Lue myös:

    Uusimmat