Niko Ranta-aho kommentoi MTV:lle armotonta rangaistusvaatimusta: "Syyttäjän omia höyryjä"

0:26
Katso Ranta-ahon kommentit syyttäjän vankeusvaatimukseen videolta.

Niin sanotusta Katiska-vyyhdistä jo käräjäoikeudessa pitkän tuomion saanut ja nyt sen "jatko-osasta" eli Katiska 2 -oikeudenkäynnissä syytettynä oleva Niko Ranta-aho pitää hänelle vaadittua jättituomiota perusteettomana.

Syyttäjä vaatii Ranta-aholle 13 vuoden vankeustuomiota hänen aiemmassa oikeudenkäynnissä saamansa 11 vuoden tuomion päälle. Syyttäjä on sitä mieltä, että aiempi rikostuomio ei saa vaikuttaa Ranta-ahon tuomioon alentavasti.

MTV Uutiset tavoitti Ranta-ahon lyhyeen haastatteluun Helsingin käräjäoikeudessa. Ranta-aho ei kommentoinut muita MTV Uutisten kysymyksiä esimerkiksi siitä, miksi hänen kertomuksensa muuttuvat käräjäoikeuskäsittelyssä. Hänelle vaadittua historiallisen kovaa rangaistusvaatimusta hän kritisoi.

– Mikään laki ei tue sitä, se on ihan syyttäjän omia höyryjä, Ranta-aho sanoo.

Hän toteaa, ettei vastaavia tapauksia ole ollut aiemmin.

Isojen lukujen vankilamatematiikkaa

Kyse onkin täysin poikkeuksellisesta rangaistusvaatimuksesta. Normaali käytäntö olisi, että Ranta-aho saisi Katiska 1 - ja Katiska 2 -tapauksista yhteensä maksimissaan 13 vuoden vankeustuomion.

Nyt syyttäjä kuitenkin katsoo, ettei aiempaa tuomiota ole pakko huomioida kokonaistuomiota alentavasti. Rikoslaissa mainittu "paljousalennus" on oikeuden harkinnassa.

Tässä suhteessa Ranta-aho onkin väärässä siitä, että syyttäjän näkemys ei perustuisi lakiin, vaikkakin kyseisen lainkohdan oikeasta tulkinnasta voidaankin olla erimielisiä. 

Rikoslaissa asia ilmaistaan näin: "Jos ehdottomaan vankeusrangaistukseen tai yhdistelmärangaistukseen tuomittua syytetään hänen ennen tämän rangaistuksen tuomitsemista tekemästään muusta rikoksesta, voidaan aikaisempi ehdoton vankeusrangaistus tai yhdistelmärangaistus ottaa uutta rangaistusta määrättäessä kohtuuden mukaan huomioon rangaistusta alentavana tai lieventävänä seikkana."

Oikeusoppineet ovat arvioineet MTV Uutisille aiemmin, että tapauksessa on ennakkotapauksen piirteitä.

Ranta-ahoa ei kuitenkaan odota näillä näkymin yksinkertaisen yhteenlaskun perusteella tuleva 24 vuoden vankeusaika. Suomessa ensikertalainen istuu tuomiostaan puolet ja uusija kaksi kolmasosaa. Tässä tapauksessa varsinainen vankeusaika olisi siis enimmillään arviolta noin 14 vuotta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja