New Yorkin hammaslääkärit varoittavat "maskisuusta" – haiseva oireyhtymä voi sairastuttaa vakavasti, näin vältät ongelmat

Näin käytät kasvomaskia oikein 1:23
Videolla VTT:n tutkimusprofessori Ari Harlin näyttää, miten maski puetaan.

Kasvomaski näyttää lisäävän hengittämistä suun kautta, mikä aiheuttaa suun kuivumista. Kuiva suu puolestaan aiheuttaa ongelmia, jotka vaikuttavat pahimmilaan yleiseen terveydentilaan. Maskin kanssa tulisikin pyrkiä hengittämään nenän kautta.

New Yorkissa toimiva hammaslääkäri Rob Ramondi kertoo New York Postille huomanneensa vastaanotollaan koronapandemian aikana erikoisen ilmiön. 

– Näemme tulehdusta ihmisten ikenissä, jotka ovat aina aiemmin olleet terveet, ja hampaiden reikiintymistä ihmisillä, joilla niitä ei ole koskaan ennen ollut, Ramondi sanoo.

Hammaslääkärin mukaan noin puolet hänen asiakkaistaan on kärsinyt kyseisestä ongelmasta. Yleinen vaiva on nimetty ”maskisuuksi”. Nimi on jäljitelmä ”metasuusta” (eng. meth mouth), jolla hammaslääkärit ovat kuvanneet suun ongelmia, joista metamfetamiinin käyttäjät kärsivät.

”Maskisuun” syyllinen ei ole laittomassa huumausaineessa vaan koronaviruspandemialta suojautumiseen käytetyissä kasvomaskeissa. Ne voivat aiheuttaa välillisesti hampaiden rappeutumista, ienrajojen vetäytymistä ja erityisen pahanhajuista hengitystä.

Suun kautta hengittäminen saa suun kuivumaan

Ramondin kollega Marc Sclafani kertoo New York Postille, että kasvomaskit saavat aikaan ”haisevan oireyhtymän”, sillä maskin käyttäminen lisää suun kuivumista ja haitallisten bakteerien kertymistä suuhun.

Maski kasvoillaan ihmisillä vaikuttaa olevan tapana hengittää suunsa kautta nenän sijaan. Suun kautta hengittäminen aiheuttaa suun kuivumista, mikä johtaa syljenerityksen vähenemiseen. 

Syljellä on merkitystä elimistön puolustusjärjestelmän kannalta, sillä se hajottaa ruuan mukana suuhun tulleita haitallisia bakteereita ja viruksia sekä estä estää niiden ja muiden taudinaiheuttajien pääsyn elimistöön, kertoo Terveyskirjasto. Sylki on merkittävässä asemassa myös hampaiden reikiintymisen estämisessä, sillä se kykenee vastustamaan happohyökkäystä.

Suun kuivumiseen vaikuttaa Sclafanin näkemyksen sekin, että maski kasvoillaan ihmisten juoman veden määrä vähenee. Erityksissä vettä paremmin maistuvat kahvi ja alkoholi, jotka lisäävät suun kuivuutta.

Pahimmillaan ”maskisuu” voi johtaa parodontiittiin eli hampaan kiinnityskudosten tulehdukseen, joka lisää sydän- ja aivoinfarktien riskiä.

Näin vältät ”maskisuun”

Miten sitten välttää ongelma, jos ja kun suomalaisiakin kehotetaan pukemaan maskit kasvoilleen ruuhkaisissa paikoissa? 

Sclafani suosittelee juomaan enemmän vettä, vähentämään kahvin ja alkoholin juontia, huolehtimaan hyvästä suun hygieniasta sekä olemalla tupakoimatta. 

Lisäksi maski kasvoillaan tulisi pyrkiä hengittämään nenän kautta.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat