Ikeniä salakavalasti syövä tauti lisää riskiä hiljaiseen tappajaan: ”Voi johtaa sydänkohtaukseen tai aivohalvaukseen”

Hampaan paikkaaminen ei paranna kariesta 2:20
Videolla hammaslääkäri kertoo, onko karies ikuinen vaiva.

Hampaiden kiinnityskudossairautta eli parodontiittia sairastavilla ihmisillä on suurempi todennäköisyys sairastua myös verenpainetautiin. Tuore tutkimus vahvistaa aiemmin havaittua yhteyttä korkean verenpaineen ja parodontiitin välillä.

Parodontiitin on jo aiemmin tiedetty lisäävän sydän- ja aivoinfarktin riskiä, sillä se ylläpitää elimistössä matala-asteista tulehdusta. Tuore tutkimus vihjaa, että syy kohonneelle sairauskohtauksen riskille saattaa piillä parodontiitin verenpainetta kohottavassa vaikutuksessa. Suun bakteerit voivat ajaa elimistön tulehdustilaan, mikä vaikuttaa myös verisuonten toimintaan.

– Verenpainetauti voi johtaa sydänkohtaukseen tai aivohalvaukseen potilailla, joilla on parodontiitti, tutkimusta johtanut brittiläisen UCL Eastman Dental Instituten professori Francesco D'Aiuto toteaa tiedotteessa.

Mitä vakavampi parodontiitti ihmisellä on, sitä todennäköisemmin hänellä on myös verenpainetauti. Tutkimuksen mukaan keskivaikea parodontiitti lisää verenpainetaudin riskiä 22 prosentilla ja vakava parodontiitti 49 prosentilla.

Löydökset perustuvat 81 tutkimukseen, jotka on tehty 26 eri maassa.

Parodontiittia jopa puolella maailman väestöstä

Tutkijoiden mukaan korkea verenpaine vaikuttaa 30–40 prosenttiin maailman aikuisista. Parodontiitti puolestaan vaikuttaa jopa yli puoleen maailman väestöstä.

Kohonnut verenpaine eli verenpainetauti on maailmanlaajuisesti merkittävin terveitä elinvuosia vähentävä riskitekijä. Suomessa noin kahdella miljoonalla aikuisella on kohonnut verenpaine.

Korkeaa verenpainetta kutsutaan joskus ”hiljaiseksi tappajaksi”, sillä tauti on usein oireeton. Huhtikuussa julkaistun japanilaistutkimuksen yksi verenpainetaudin oire voi tosin olla öisin yllättävä pissahätä. Myös parodontiitti on usein oireeton. Hammaslääkäriliiton mukaan oireita voivat olla ikenien punoitus, turvotus, arkuus ja ienverenvuoto hampaita harjatessa, paha maku suussa sekä pahanhajuinen hengitys.

Parodontiittipotilaat hyötyvät elintapamuutoksista

Tutkimustulokset vahvistavat käsitystä, jonka mukaan parodontiitista kärsiville potilaille pitäisi kertoa sairauden riskeistä ja heitä tulisi ohjeistaa tekemään verenpaineelle suotuisia elämäntapamuutoksia.

Esimerkiksi suolan ja alkoholin käytön vähentäminen, kasvispainotteisen ravinnon suosiminen sekä liikunta edistävät verenpainetaudista kärsivien terveyttä. Tupakointi lisää niin verenpainetaudin kuin parodontiitin todennäköisyyttä.

Meta-analyysin perusteella myös iensairauden hoitaminen saattaa auttaa verenpainetaudin hoitamista, mutta asia vaatii lisää tutkimuksia.

Tutkimus ilmestyi Euroopan kardiologisen seuran Cardiovascular Research -julkaisussa.

Lue myös:

    Uusimmat