Nelivetoiseksi rekisteröity Mersu ei ollutkaan nelivetoinen – miksi kuluttajariitalautakunta ei suosittanut hyvitystä ostajalle?

Käytettyä autoa ostamassa? Tässä vinkit autokaupoille 2:21
Oletko ostamassa käytettyä autoa? Kiinnitä huomiota näihin asioihin, muistuttaa vaihtoautoketju Kamux.

Kuluttaja vaati tuhansien eurojen hyvitystä, koska koki, että auto oli myyty hänelle väärin tiedoin. Kuluttajariita ratkesi lautakunnan osalta siihen, ettei mitään hyvitystä suositettu.

Kuluttaja oli ostanut vuonna 2019 suomalaisesta vaihtoautoliikkeestä vuonna 2010 käyttöönotetun C-sarjan Mercedes-Benzin, jonka mittarissa oli kaupantekohetkellä 151 000 kilometriä. Auto oli tuotu Suomeen ulkomailta.

Ostajan mukaan 19 899 euroa maksanut auto myytiin hänelle nelivetoisena, mutta auto osoittautuikin takavetoiseksi. Rekisteriotteessa oli merkintä "4Matic", joka on Mercedes-Benzin kehittämän nelivetojärjestelmän markkinointinimi.

Ostaja vaati autoliikkeeltä 5 000 euron hyvitystä, koska katsoi, että auto oli myyty hänelle virheellisin tiedoin.

Inhimillinen virhe

Vaikka tapaus saattaa kuulostaakin selvältä peliltä kuluttajan hyväksi, ei kuluttajariitalautakunta suosittanut tapauksessa minkäänlaista hyvitystä.

Lautakunta nimittäin katsoi, ettei auton myynyt liike ollut tehnyt auton markkinoinnissa virhettä kuluttajan väitteistä huolimatta. Lautakunta uskoi myyjää siinä, ettei autoa oltu mainostettu nelivetoisena, eikä auton myynti-ilmoituksessa ollut mitään mainintaa nelivedosta tai 4Maticista. Myös myyjä oli tuonut auton Suomeen takavetoisena.

Taustalla oli katsastuskonttorin tekemä inhimillinen virhe, ja takavetoinen Mersu oli maahantulokatsastuksessa rekisteröity virheellisesti nelivetoiseksi. Virhe oli kuluttajariitalautakunnan saamien selvitysten mukaan ollut ainoastaan rekisteriotteessa.

Myyjäliike oli ottanut yhteyttä katsastuskonttoriin ja toimittanut asiakkaalle uuden rekisteriotteen, jossa virhe oli korjattu.

Lautakunta tuli lopputulokseen, ettei pelkästään rekisteriotteessa ollut virheellinen merkintä ole voinut olla vaikuttimena auton kauppaan, eikä näin ollen katsonut myyjäliikkeen olevan velvollinen hyvittämään ostajalle mitään.

Lähde: Kuluttajariitalautakunta

Lue myös:

    Uusimmat