Nämä viisi tapaa voivat pidentää elämääsi yli 10 vuodella

9:56

Tuoreen, Harvardin yliopistossa toteutetun tutkimuksen perusteella eräät viisi elämäntapaa voivat pidentää ihmisen elämää yli kymmenellä vuodella.

Yllä olevalla videolla professori varoittaa korkean kolesterolin huomaamattomuudesta: äkkikuolema voi tulla ykskaks.

Oikeastaan tutkimus toistaa sen, mitä jo tiedämme: jos haluaa elää pitkään, pitää syödä terveellisesti, liikkua säännöllisesti, juoda alkoholia vain kohtuudella, pysyä savuttomana ja pysytellä normaalipainossa.

Nyt tutkijat kuitenkin myös määrittelivät, kuinka paljon nämä elämäntavat voivat vaikuttaa terveyteen ja pitkäikäisyyteen. Circulation-julkaisussa ilmestyneet tulokset viittaavat siihen, että kaikkiaan näitä viittä elämäntapaa noudattamalla 50-vuotiaan naisen elämä voisi pitkittyä 14 vuodella ja 50-vuotiaan miehen elämä 12 vuodella.

Päätelmät tehtiin analysoimalla aiemmin kerättyjä tietoja noin 123 000 yhdysvaltalaisesta. Tutkittavat olivat vastanneet kyselylomakkeella terveyttään ja elämäntapojaan koskeviin kysymyksiin kahden–neljän vuoden välein. Tarkkailussa oli ollut, kuinka hyvin he oikeasti pitivät kiinni viidestä hyväksi tiedetystä elämäntavasta.

Ruokavaliota pidettiin terveellisenä, jos osallistujat kuuluivat Terveellinen ruokavalio -indeksin (Healthy Eating Index) perusteella parhaimpaan 40 prosenttiin. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi täysjyvän, kauran, hedelmien, vihannesten, palkokasvien, pähkinöiden ja kalan suosimista.

Juomista pidettiin kohtuullisena, jos naiset joivat enintään yhden ja miehet enintään kaksi alkoholiannosta päivässä.

Painoa pidettiin terveenä, jos painoindeksi pysyi 18,5–24,9 välillä.

Liikkumista pidettiin säännöllisenä, jos liikuntaa kertyi ainakin 30 minuuttia päivässä. Liikunnaksi riitti esimerkiksi kävely, jos se tapahtui kohtalaiseen tai ripeään tahtiin.

Savuttomana pidettiin niitä, jotka eivät olleet koskaan tupakoineet.

34 vuoden seuranta-aikana yli 42 000 osallistujaa kuoli. Syöpäkuolemia oli joukosta lähes 14 000 ja sydän- ja verisuonikuolemia lähes 10 700.

Ne, jotka noudattivat uskollisesti jokaista viittä terveellistä elämäntapaa, menehtyivät seuranta-aikana 74 prosenttia epätodennäköisemmin kuin ne, jotka eivät noudattaneet viidestä terveellisestä elämäntavasta yhtäkään. Lisäksi jokaista viittä terveellistä elämäntapaa noudattavat kuolivat sydän- ja verisuonitauteihin 82 prosenttia epätodennäköisemmin ja syöpään 65 prosenttia epätodennäköisemmin.

Lähteet: Time, Men’s Health

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja