Mainos

Näkökulma: SM-liigayllättäjä taistelee suorasta pudotuspelipaikasta ja on tehnyt hurjasti maaleja – miten se on mahdollista?

Vaasan Sport on ollut yksi tämän kauden ehdottomista suuryllätyksistä SM-liigassa. Vaasalaisjoukkue on hämmästyttänyt kiekkokansaa huimilla kolmannen erän nousuillaan sekä isoilla voitoilla. Silti uhkakuvia riittää, ja ne liittyvät puolustuspelaamiseen, kirjoittaa MTV Urheilun toimittaja Otto Leinonen.

Sarjan toiseksi pienimmällä pelaajabudjetilla operoiva Vaasan Sport on tehnyt vaikutuksen jääkiekonseuraajiin.

Sport pelaa intohimoista taistelujääkiekkoa, jossa on kuitenkin järjen ääni mukana. Sport ei koohota hyökkäyssuuntaan yksilöiden yksinäisten kuljetusten varassa, vaan pyrkii hyökkäämään yhtenä viisikkona.

Hyökkäysalueella päämäärä on kohti maalia. Kaksi pelaajaa ajavat voimakkaasti maalille ja luistelevat sinne kontaktin kautta.

Sport pyrkii pääsemään maalin edustalla irtokiekkoihin ensimmäisenä ja rakentamaan sitä kautta jatkopelejä ja jatkopainetta. Tämä korostuu etenkin pienessä kotikaukalossa.

Sport ei kuitenkaan pystyisi tähän, ellei sen hyökkäyspelaamisen rakenteet olisi kunnossa. 

Sport rytmittää kiekollista pelaamistaan kiekkokontrolliteoin: vaasalaiset hyökkäävät nopealla rytmillä, kun siihen tilaisuus ilmenee ja vastaavasti hidastavat hyökkäyspelaamistaan, jos väylät ylöspäin ovat tukossa, eikä syöttösuuntia ole tarjolla.

Sport ei pelkääkään lähteä hyökkäyksiin hitailla viivelähdöillä oman maalinsa takaa. Se pyrkii etenemään lyhyin syötöin, saamaan siten viisikon kiihtyvästi keskialueen yli, ja hyökkäämään tasapainoisessa tilassa, kaikkia kaistoja hyväksi käyttäen.

Sportin suurin vahvuus on silti tilanteissa, joissa Sport riistää itse kiekon ja lähtee vastahyökkäykseen.

Sport etenee tuolloinkin lyhyin syötöin ja parhaimmillaan neljän pelaajan voimin, sillä painottoman puolen puolustaja nousee mielellään mukaan hyökkäykseen mukaan.

Ja, mihin suunta on näissäkin tilanteissa? Aivan, suoraan kohti maalia, sillä Sportin pelaajat ovat vahvoja kaksinkamppailuissa sekä laitojen ja maalien lähellä.

Vaasalaisten hyökkäysvoima on ollut mainio tällä kaudella. Sport onkin tehnyt 3,2 maalia ottelua kohden.

Puolustuspelaamisen vaikeudet

Vaikka Sport on tehnyt toiseksi eniten maaleja tämän kauden SM-liigassa, on se vastaavasti päästänyt toiseksi eniten maaleja: yhteensä 133 osumaa ja 3,3 maalia ottelua kohden.

Sportilla on ollut ajoittain suuriakin vaikeuksia oman puolustusalueen puolustuspelaamisessa. Sport on yrittänyt helpottaa sitä tiiviillä trap-pelaamisella keskialueella, mutta toistaiseksi vaikeudet ovat jatkuneet. 

Sport pyrkii omalla puolustusalueellaan tuplaamaan ja ajoittain jopa triplaamaan vastustajan kiekollisen pelaajan laitojen ja kulmien lähellä. Toisin sanoen Sport muodostaa numeraalisen ja alueellisen ylivoiman vastustajan kiekollisen pelaajan ympärille.

Tuplauspelaamisessa tärkeä elementti on ajoitus – eli missä vaiheessa oman joukkueen toinen pelaaja tulee mukaan laita- tai kulmavääntöön. Jos hän tulee myöhässä tai tulee liian aikaisin, pystyy vastustaja luiskahtamaan helposti maalipaikkaan.

Kun joukkue tuplaa tai triplaa, on se aina muualta pois. Silloin korostuu viisikon muiden pelaajien havainnointi ja reagointi vallitsevaan tilanteeseen. Ja tässä Sportilla on ollut vaikeuksia.

Sportin pelaajat ovat tuplanneet ajoittain hölmöissä tilanteissa tai "ylipelanneet", eli tuplanneet liian innokkaasti. Taitavimmat pelaajat pystyvät tällaisissa tilanteissa syöttämään kiekon vapaana olevalle pelaajalle, joka pystyy puolestaan käyttämään muualle syntyneen vapaan tilan hyväkseen.

Sportin pelaajat ovat myös hukanneet vartioitavia pelaajiaan, kun vastustaja on pelannut tietynlaista paikanvaihtopelaamista hyökkäysalueella.

Kommunikaatio, sekä havainnointi ovat olleet näissä tilanteissa vajavaista, jolloin reagointi vaihtuviin tilanteisiin on ollut hidasta ja Sport-pelaajat ovat olleet askeleen jäljessä.

Havainnoinnin ongelmat ovat osaltaan aiheuttaneet vaikeuksia myös toisinlaisissa tilanteissa. Välillä kiekko vie liikaa, eivätkä Sport-pelaajat malta kääntää päitään painottomalle puolelle, jolloin sinne hiippaillut pelaaja on jäänyt vapaaksi.

Toivottu piristysruiske SM-liigalle

Kaiken kaikkiaan Sportilla on menossa hyvä kausi SM-liigassa. Se taistelee tosissaan suorasta pudotuspelipaikasta, katsomo on pullistellut katsojia, ja Vaasassa on ollut Mestis-ajoilta tuttu tunnelma.

SM-liiga onkin kaivannut vaasalaisen jääkiekkoyleisön heräämistä. 

Sport repii, raastaa, ärsyttää sekä uskaltaa pelata vallan välineellä, eli kiekolla. Sport on pystynyt kehittymään jatkuvasti kauden aikana, mutta jotta se pystyy kehittymään vielä askeleen tai pari lisää, pitää sen saada puolustuspelaaminen kuntoon. 

Sport on kuitenkin hyvä esimerkki joukkueesta, jossa oikeanlaiset arvot ohjaavat arkea. Hyvin toteutettu ja valmennettu pelitapa tukee puolestaan pelaajien vahvuuksia, sekä tekee pelaajista parempia. 

Moni pelaaja onkin mennyt tällä kaudella eteenpäin ja pelaa uransa tehokkainta kautta.

Sport ei varmastikaan taistele korkeimmista sijoista rajallisen materiaalin takia, mutta pääasia on, että Vaasaan on rakentumassa identiteetti, johon yleisökin voi sitoutua, ja jota se voi vaalia.

Vaasaan on rakentumassa jälleen helvetti vastustajien kannalta.

 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja