Näkökulma: HIFK on iskenyt Pelicansin polvilleen – etenkin yksi osa-alue on ollut lahtelaisille myrkkyä

Helsingin IFK on kääntänyt puolivälieräsarjan Lahden Pelicansia vastaan päälaelleen ja on voiton päässä välieräpaikasta. HIFK on lyönyt lahtelaiset kuilun partaalle aggressiivisella paineistuspelaamisella, kirjoittaa MTV Urheilun toimittaja Otto Leinonen.

IFK:n ja Pelicansin välinen pudotuspelisarja on ollut tähän mennessä upeaa seurattavaa. Ottelusarjassa on riittänyt vauhtia, tunnetta, draamaa ja rytinää.

Pelillisesti IFK on ottanut hallitsijan paikan – etenkin yhdessä asiassa.

Aggressiivista paineistamista

IFK pyrkii paineistamaan erittäin aggressiivisesti, usein kahdella, joskus jopa kolmella pelaajalla. IFK tekee tämän jopa sillä uhalla, että joukkueen puolustusvalmius hieman kärsisi.

Kyseinen pelitapavalinta vaatii jokaiselta pelaajalta rajua jalkatyötä, terävää pelin lukemista, kovaa keskittymiskykyä sekä yhteistyötä. Jos jokin näistä asioista sakkaa yhdelläkin pelaajalla, viisikon tiiviyteen tulee sinne tänne rakoja. 

IFK on pystynyt paineistamaan tiiviillä viisikolla ja siten, että kenttätasapaino on säilynyt. Silti viisikon tiiveyttä on ajoittain venytetty äärimmilleen, jolloin on ollut lähellä, että pelaajien väliset etäisyydet ovat venyneet.

Tämä on näkynyt etenkin, kun IFK:n karvaajat ovat vieneet taklauksensa loppuun asti tilanteissa, joissa ehkä pelin voittamisen ja viisikon tiiveyden kannalta olisi ollut järkevämpää jättää taklaamatta.

IFK on kuitenkin saanut aggressivisella paineistuspelaamisella runsaasti kiekonriistoja sekä katkaistua Pelicansin puolustajien avaussyöttöjä. 

Pelicansin kiekollisella pelaajalla on ollut koko ajan kiire, eivätkä lahtelaiset ole ehtineet havainnoida peliä tarpeeksi nopeasti ja sitä mukaa pelaamaan soljuvasti kiekolla.

Kiekottomien pelaajien liikkeet ovat olleet myöhässä, tai he eivät edes ole ehtineet tarjoamaan syöttösuuntaa, kun IFK:n pelaaja on jo vienyt kiekon puolustajan lavasta.

Tämän takia Pelicans ei ole päässyt luottamaan yhteen omaan vahvuusalueeseensa, eli aggressiiviseen paineistuspelaamiseen, sekä nopeaan, mutta järkevään kiekkokontrollijääkiekkoon.

Pelicans ei ole saanut kiekkoja tarpeeksi usein hyökkääjille vauhtiin, jolloin lahtelaiset ovat menneet päätykiekkoihin myöhässä. Kiekottomat hyökkääjät eivät ole luistelleet tarpeeksi alas hakemaan vauhtia, eivätkä ole tarjonneet laadukkaita syöttösuuntia. 

(Juttu jatkuu kuvan alla).

Päätykiekkoja ja riskitekijöitä

Maanantaina Lahdessa IFK avasi peliä mahdollisimman nopeasti pystyyn. Toki ajoittain helsinkiläiset lähtivät koko viisikon voimin nopean kontrollilähdön kautta, mutta suunta oli koko ajan ylöspäin ja mahdollisimman nopeasti keskialueen yli.

Tämä aiheutti etenkin avauserässä IFK:lle varsin paljon harhasyöttöjä ja kiekonmenetyksiä oman puolustussiniviivan läheisyydessä. Jatkuva tilan voittaminen puolestaan aiheutti alivoimaisia hyökkäyksiä, jonka takia IFK:lle sattui varsin runsaasti kiekonmenetyksiä hyökkäyssiniviivan läheisyydessä. 

IFK pyrkikin rakentamaan hyökkäyspelaamista päädyn kautta – päätykiekkoja viljeltiin runsaasti ja painetta mentiin antamaan edellä kuvatulla tavalla.

Peli aaltoili päästä päähän, mikä sopi etenkin IFK:lle. Pelicans pystyy myös pelaamaan tällaisella pelin virtauksella, mutta lahtelaiset haluaisivat pelata vielä järkevämmin kontrollin kautta.

Keskiviikkona IFK pyrki hieman enemmän avaamaan peliä viivelähtöjen kautta, mutta nopea rytmiset lähdöt olivat valttia. 

Jotain olisi keksittävä

Pelicansin valmennuksen on keksittävä nopeasti keinoja HIFK:n tarjoamaan pelilliseen haasteeseen. Lahtelaisten 6-0-voitto pudotuspelisarjan avausottelussa hämäsi, sillä sen jälkeen Pelicans on ollut IFK:ta jäljessä.

Seuraava kohtaaminen on huomenna perjantaina ja sarja on katkolla. Pelicans osoitti runkosarjassa pystyvänsä voittamaan joukkueen kuin joukkueen. 

Nyt sen on osoitettava se jälleen.

 

Lue myös:

    Uusimmat