Näistä syistä sotilasprofessori uskoo rauhan koittavan Ukrainassa ennen kesäkuuta: "Valonsäiettä nähtävissä suuressa pimeydessä"

Näistä syistä sotilasprofessori uskoo rauhan koittavan Ukrainassa ennen kesäkuuta 2:26
Näistä syistä sotilasprofessori uskoo rauhan koittavan Ukrainassa ennen kesäkuuta.

Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori Janne Mäkitalon mukaan keskiviikkona tuli Mariupolin teatteripommituksen vastapainona myös hyviä uutisia Ukrainan tilanteesta.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Mäkitalo viittaa Ukrainan ja Venäjän väliseen sopimusluonnokseen, jonka olemassaolon molemmat tunnustivat. Sopimusluonnos on hänen mukaansa askel kohti rauhaa.

– Pientä valonsäiettä on tässä suuressa pimeydessä nähtävissä. Kaikkien toivo on siinä, että diplomaattiseen ratkaisuun päästään ja verenvuodatus loppuu, Mäkitalo sanoo Uutisaamun haastattelussa.

Venäjän on aiemmin kerrottu hakevan lisävoimia sotajoukoille muun muassa Syyriasta. Mäkitalo on skeptinen tämän suunnitelman toteutumiseksi.

– Syyriasta 40 000 palkkasotilaan siirtäminen Valko-Venäjän tai Venäjän alueelle on aika mittava ja suuria haasteita sisältävä logistinen operaatio.

Venäjä ei pysty lennättämään syyrialaisia, joten edessä olisi pitkä ja aikaa vievä merimatka.

– Vie jopa viikkokausia aikaa, jos heitä Välimeren ja Itämeren kautta tuodaan. Siinä on monet salmet ja merivoimat välissä estämässä sitä.

"Ukrainan tilanne on hyvä"

Venäjä aloitti hyökkäyksen Ukrainaan kolme viikkoa sitten. Toistaiseksi Ukrainan puolustus on pitänyt asiantuntijoiden mukaan hyvin. Sotilasprofessori uskoo, että länsimailta saatu lisäapu takaa Ukrainalle kyvyn pitkälliseen taisteluun ja huoltoon.

– Ukrainan tilanne on hyvä, sen puolustus pitää ja paikallisia vastahyökkäyksiä on tehty.

Kalusteapupaketteja on saapumassa Ukrainaan muun muassa Englannista ja Yhdysvalloista. Ne sisältävät muun muassa ilmatorjuntaohjuksia.

Mäkitalo arvioikin, että sodan loppuminen voi tapahtua jo kevään aikana, ennen kesäkuuta.

– Kyllä minä uskon siihen.

Mariupolin teatteripommituksen siviiliuhrien määrästä ei vielä tietoa – Sotilasprofessori:"Ennuste ei ole hyvä" 3:48

Lue myös:

    Uusimmat