Sotilasprofessori ei usko Mariupolin teatteripommituksen olleen vahinko – satelliittikuvat paikan päältä huolestuttavia: "Ei voi verrata aikaisempiin siviilitappoihin"

Mariupolin teatteripommituksen siviiliuhrien määrästä ei vielä tietoa – Sotilasprofessori:"Ennuste ei ole hyvä" 3:48
Mariupolin teatteripommituksen siviiliuhrien määrästä ei vielä tietoa – Sotilasprofessori: "Ennuste ei ole hyvä"

Mariupolin satamakaupungin viranomaiset kertoivat keskiviikkona venäläisjoukkojen pommittaneen teatteria, josta sadat ihmiset olivat hakeneet suojaa.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Mahdollisista uhreista ei ole kuitenkaan vielä tietoa, koska jatkuva kranaattituli teki keskiviikkona mahdottomaksi päästä teatterille. Tietoja ei myöskään pystytty vahvistamaan riippumattomista lähteistä.

Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori Janne Mäkitalo sanoo Uutisaamun haastattelussa, että satelliittikuvat paikan päältä ovat huolestuttavia.

– Jos nämä tiedot pitävät paikkaansa, teatterirakennuksen itäpääty, jossa on varsinainen katsomo-osa, on kokonaisuudessaan romahtanut. Jos siellä katsomo-osassa on ollut ihmisiä suojautuneena, ennuste ei ole hyvä.

Mäkitalo huomauttaa, että tiedot iskun tuhoista ovat toistaiseksi vielä epävarmoja. Hänen mukaansa on mahdollista, että ihmisiä olisi ehditty varoittamaan ja evakuoimaan.

– Mutta jos tämä tapahtuma on totta, ei tätä voi verrata aikaisempiin siviilitappoihin, mitä Ukrainan sodassa on syntynyt.

Lapsista varoitettu

Sotilasprofessori ei usko, että kyseessä olisi vahinko. Teatterirakennus on hänen mukaansa helposti tunnistettava ja keskellä siviilialuetta puiston ja joen läheisyydessä.

Yhdysvaltalaisen avaruusteknologiayhtiö Maxarin maanantaina ottamista satelliittikuvista näkyy, kuinka pommitetun teatterin kummallekin puolelle oli kirjoitettu maahan isoin kirjaimin venäjäksi sana "lapsia".

– Jos siellä on ollut vielä teksti, että lapsia… Hyvin vaikea päätellä, että tämä olisi vahingossa tapahtunut pommitus.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan maassa on Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen saanut keskiviikkoon mennessä surmansa ainakin 103 lasta.

Lue myös:

    Uusimmat