Naisen korvassa asui viikkojen ajan sokeritoukka – lääkäri ei uskonut oireita: "En peitellyt raivoani"

Kuukausia Gila Lyonsin korvassa liikkui jokin. Lääkäri ei uskonut naista, kun tämä kertoi oireistaan. Sitten Gilan korvasta putosi sokeritoukka.

Kuukausien ajan Gila Lyons tunsi, että hänen korvassaan ryömii jokin. Valitettavasti kukaan ei uskonut Gilan huolia.

– Parin viikon jälkeen tajusin, että tuntui, kuin korvassani olisi ötökkä: jokin kiemurteli ympäriinsä ja raapi päästäkseen pois, Gila kuvaa The Oprah Magazine -lehdessä.

Hänen korvansa myös soivat ja humisivat. Gila yritti puhdistaa korvan huuhtelemalla ja kaivelemalla, mutta mikään ei auttanut.

Yritti ensin vain elää oireen kanssa

Gila ei aluksi kertonut asiasta kumppanilleen tai lääkärilleen: hänellä on ahdistuneisuushäiriö, jonka vuoksi hän tuntee kehossaan usein erikoisia tuntemuksia. Gilaa esimerkiksi huimaa ja hänen sydämensä hakkaa ilman syytä.

– Joten, vaikka korvani soivat aluksi tauotta, yritin jättää sen huomiotta, Gila kuvailee.

– Mutta sitten viikot kuluivat ja soiminen ja kutitus korvassani vain lisääntyivät.

Lääkäri ei löytänyt mitään

Gila kävi lääkärissä muista asioista. Kun lääkäri oli jo poistumassa, Gila pyysi, voisiko tämä katsoa hänen korvaansa.

– Lääkäri katsoi korvaani korvatähystimellä. Jo ennen kuin hän katsoi, näin, että hän oletti, ettei löytäisi mitään. Joten hän katsoi eikä löytänyt mitään, Gila kuvaa.

Myös aiemmin Gila oli kokenut erikoisia oireita, joiden syy oli aina ollut ahdistuneisuus.

– Lääkärini on useammin oikeassa kuin väärässä. Olen onnekas, kun olen kliinisesti terve. Ja tiedän, mitä ajattelet: miksei lääkäri olettaisi, ettei joku ahdistuneisuushäiriöstä kärsivä kokisi juuri ahdistusta?

Karmiva löytö korvasta

Päiviä lääkärinajan jälkeen Gila makasi sohvalla pää miesystävänsä sylissä. Hänen korvansa kutisi, mutta hän yritti olla raapimatta sitä ja pohti, onko kyseessä todella pelkkä mielikuvituksen tuottama tuntemus.

– Tunsin kevyttä kutinaa ulkokorvassani, ja se sai minut istumaan ylös. Lopulta en voinut enää estää itseäni. Tungin pikkurillini korvaani, ja sormeni tuli ulos märkänä. Tunsin euforista tunnetta, jonka kokee, kun uimarin korvaan tunneiksi tai jopa päiviksi juuttunut vesi tulee ulos. Paitsi nyt jotakin muutakin putosi korvastani.

Gila käänsi päätään, jolloin korvasta putosi paitsi nestettä, myös tumma hahmo. Se oli sokeritoukka.

"Se ei ollut mielikuvistustani!"

Pari tuijotti ötökkää kauhun vallassa. Sitten Gila käski miestään hakemaan purkin; he saivat toukan kiinni.

– Huohotin ja voin huonosti, minua etoi, olin kauhuissani ja raivona. Hoin "tiesin sen! Hitto, tiesin sen", Gila kuvaa.

– Kuukausien ajan jatkunut rapina, korkeat äänet ja kipristely korvani sisällä ei ollut ollut ahdistusta. Se ei ollut "aktiivista" mielikuvitustani. Se ei johtunut somaattisista hermoista. Kaiken aikaa ötökkä oli elänyt pääni sisällä, kutittaen minua sisältä päin. Olin tiennyt sen, mutta kukaan ei uskonut minua. Joten hetken kuluttua en uskonut itse itseäni.

Moni nainen kokenut vähättelyä lääkärissä

Gila jakoi kauhua lievittääkseen kuvan ötökästä sosiaaliseen mediaan. Hän sai ryöpyn vastauksia. Monelle ötökkä korvassa oli pahin painajainen. Moni tunnisti itsensä myös muusta tekstistä.

Gilan jakama kuva. Jos kuva ei näy, katso se täällä.

– Se universaali pelko, jonka olemme kaikki kokeneet, kun jokin on vialla, mutta muut eivät löydä sitä. Naiskommentoijien joukosta huomasin, että meillä oli yhteinen raivon kohde, johon kaikki saattoivat samaistua, naisina, joille on sanottu "ongelma on vain mielessäsi".

Vaati lähetettä toiselle lääkärille

Gila soitti lääkäriasemalle, mutta hänen ongelmansa ei koettu kaipaavan ensiapua. Maanantaina Gila marssi lääkäriin ja otti ötökkäpurkin mukaansa.

Lääkäri ei pyytänyt anteeksi. Kävi ilmi, että hän ei aiemmin ollut kirjoittanut potilastietoihin mitään Gilan valituksesta tai siitä, että tämän korva oli tutkittu.

– Lääkärini katsoi korvaani valon kanssa ja sanoi "jep, korvasi on tulehtunut. Syvällä korvakäytävässä on naarmuja, kuin jokin olisi yrittänyt päästä ulos". Minulla ei ollut energiaa huomauttaa, että olin siis oikeassa, Gila sanoo.

Gila halusi korvaspesialistille, koska hänen korvansa tuntui edelleen oudolta ja soi. Lääkäri ei suostunut kirjoittamaan lähetettä. 

"Tällä kertaa en peitellyt raivoani..."

Gila ei voinut vaihtaa lääkäriä omin päin vakuutusasioiden vuoksi. Hän meni kotiin ja käytti saamiaan korvatippoja.

Korva kuitenkin tuntui edelleen oudolta, joten Gila soitti lääkäriasemalle saadakseen lähetteen. Hänelle kerrottiin, että vain omalääkäri voisi antaa sen. Kun Gila tapasi lääkärinsä uudelleen, tämä sanoi, ettei lähete ole tarpeen.

– Katsoin häntä suoraan silmiin ja tällä kertaa en peitellyt raivoani ja epäluottamustani. "Et huomannut ötökkää korvassani. En halua, että sinä hoidat minua. En lähde tästä toimistosta ilman lähetettä".

Lääkäri poistui, ja hoitaja saapui saattamaan Gilan ulos. Hän ei suostunut lähtemään. Toinen hoitaja saapui paikalle, ja Gila kertoi hänelle saman asian. Lopulta paikalle kutsuttiin klinikan johtaja.

Gila teki valituksen lääkäristään ja sai lähetteensä.

Gila neuvoo muita vaatimaan hoitoa

Erikoislääkärin mukaan korvan paraneminen kestäisi kauan, mutta muuta vikaa siinä ei ollut.

– Halusin, että hyvät uutiset lohduttaisivat minua. Mutta minulle oli jo sanottu, ettei korvassani ollut mitään vikaa, ja sitten sieltä putosi ötökkä. Minulla on se purkissa pöydälläni.

Tapauksesta on puoli vuotta. Gila on muuttanut toiseen osavaltioon Yhdysvalloissa ja saanut paremman lääkärin. Hän kertoo oppineensa, että naisten, vähemmistöjen tai ylipainoisten täytyy puolustaa itseään väsymättä.

– Jos lääkäri kieltäytyy tutkimasta jotakin riittävästi tai antamasta lähetettä spesialistille, on aika pyytää, että hän kirjoittaa potilastietoihin kieltäytyneensä – toivon, että itse olisin vaatinut tätä, Gila sanoo.

Hoitoa saa myös vaatia, vaikka se tarkoittaisi, että on lääkäreiden silmissä "vaikea nainen".

– Niin karmea kuin ötökkäkokemus olikin, se opetti minulle yhden äärettömän tärkeän asian: ihminen, johon minun pitäisi ensisijaisesti luottaa, olen minä itse.

VIDEO: Floridassa pakettivaras sai saalikseen jauhomatoja.

1:08

Lähde: Oprahmag.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja