Näinkö kasvomaskit meihin vaikuttavat? Tutkijat huomasivat mielenkiintoisen ilmiön

Näin teet itsellesi tai läheisellesi maskin minuutissa – Muista, tekemäsi maski ei ole henkilönsuojain! 1:50
Katso videolta, miten teet kasvomaskin minuutissa.

Kasvomaskeja käyttävät saattavat tuoreen tutkimuksen perusteella kosketella kasvojaan muita vähemmän, mikä voi osaltaan hillitä koronaepidemian leviämistä. Havainto on mielenkiintoinen, sillä osa asiantuntijoista päinvastoin pelkää maskipakkojen lisäävän kasvosuojuksen ja naaman näpräämistä.

Tutkimuksessa hyödynnettiin julkisilla paikoilla kuvattuja videoita ennen epidemiaa ja sen aikana. Kuvamateriaalia oli Kiinasta, Etelä-Koreasta, Japanista sekä Englannista, Saksasta, Ranskasta, Espanjasta ja Italiasta. Ennen epidemiaa kuvatuissa videoissa oli yhteensä 4 700 henkilöä ja epidemian aikana kuvatuissa 2 900.

Kasvojen koskettelu väheni huomattavasti epidemian alettua kaikissa maissa, mutta muutos oli suurin Kiinassa ja Etelä-Koreassa, joissa kasvomaskien käyttö lisääntyi huomattavasti tai oli pakollista. Kasvojen koskettelu väheni riippumatta siitä, millaista suojusta henkilö käytti.

Tutkimuksen tulokset ovat hyvin mielenkiintoisia, mutta epätavallisen tutkimusasetelman vuoksi havaintoja kannattaa tulkita varovasti. Tällä hetkellä luotettavaa tietoa kasvosuojusten ja maskipakkojen vaikutuksista epidemian leviämiseen on vähänlaisesti.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Lue myös:

    Uusimmat