Julkisiin liikennevälineisiin voi tulla maskipakko – näin suomalaiset ajattelevat asiasta: "Tuntuu hyvältä, ettei tarvitse hengittää samoja basiliskoja kuin muut"

Elokuun alussa koko Suomea on puhututtanut maskien käyttö. THL aikoo suosittaa niiden käyttöä ainakin julkisissa liikennevälineissä sekä kaupoissa.

THL on suosittanut maskien käyttöä jo aiemmin, mutta esimerkiksi valtioneuvosto ei ole suositusta antanut. Uusi suositus tarkentaa THL:n nykyistä suositusta, ja se koskee erityisesti julkista liikennettä.

Suomalaisessa katukuvassa ei kuitenkaan tähän mennessä ole juurikaan maskeja nähty ja niiden käyttö jakaa mielipiteitä.

– Minusta se vaan tuntuu hyvältä, ettei tarvitse hengittää kaikkia niitä samoja basiliskoja kuin muut, toteaa Anja Salmi, joka käyttää maskia busseissa ja kaupassa.

Salmen mukaan muilla ihmisillä maskeja näkee harvakseltaan.

– Tosi huonoa. Ja kaikki vaan kulkevat ohi, hönkäilevät ja hengittävät päin, Salmi sanoo.

"Joskus on tullut, että olet aika pelottavan näköinen"

Myös Urhopekka Uula kertoo käyttävänsä maskia aina kun poistuu kotoa tai toimistolta, varmuuden vuoksi.

Hän ei ole huomannut, että häneen suhtauduttaisiin erilailla maski päällä.

– Ei [muut] oikein noteeraa mitenkään. Joskus on tullut, että olet aika pelottavan näköinen. Minulla on myös sellainen maski, jossa on pääkallon kuvia, Uula kuvailee.

Juho Seppänen ei puolestaan käytä maskia – ainakaan vielä.

– Käsitykseni mukaan siitä ei ole paljoakaan hyötyä.

Hän on lähdössä pian matkalle Geneveen, ja siellä aikoo pitää maskia suositusten mukaisesti. Hänenkin mielestään esimerkiksi Suomen metroissa olisi ihan hyvä suosittaa maskien käyttöä.

Farmaseutti: Luulen, että kaikille riittää maskeja

Töölöön apteekin farmaseutti Satu Pihlajan mukaan maskeja on mennyt tasaiseen tahtiin koko koronan ajan, mutta viime aikoina kysyntä on kasvanut.

– Kyllä tämä uutisointi vaikuttaa ainakin meillä, joka toinen asiakas suunnilleen kysyy.

Pihlajan mukaan hinnat ovat jonkin verran laskeneet pahimmasta tautihuipusta.

Maskeista kaikista kalleimpia ovat FFP2-suojaimet, jotka suojaavat sekä maskin käyttäjiä että muita ihmisiä. Yksittäinen kertakäyttöinen FFP2-maski maksaa noin viisi euroa.

– Eihän se ihan kaikille ole. Sitten täytyy tehdä itse sellainen kangasmaski, jos haluaa päästä halvemmalla, Pihlaja sanoo.

Sen lisäksi he myyvät suu- ja nenäsuojaimia ja kangasmaskeja, joista kummatkin vähentävät käyttäjän riskiä tartuttaa muita.

Vaikka toinen korona-aalto rantautuisikin Suomeen, Pihlaja uskoo kasvomaskeja riittävän kaikille, koska niitä saa jo nyt monipuolisesti erilaisista kaupoista.

Lue myös:

    Uusimmat