Nainen nälkiinnytti koiransa lopetuskuntoon – ruumiinavauksessa lemmikistä ei löytynyt lainkaan rasvaa

Nainen näännytti koiransa kuukausien aikana nälkään. Oikeus ei pitänyt tekoa kuitenkaan erityisen raakana, koska nainen ei kohdistanut lemmikkiinsä ulkoista väkivaltaa.

Tapaus tuli ilmi keväällä 2023 Espoossa, kun nainen soitti itse lopulta valvontaeläinlääkärille. Kaksivuotias saksanpaimenkoira oli tässä vaiheessa niin huonossa kunnossa, että eläinlääkäri joutui lopettamaan sen.

Koiran hyväksi ei ollut enää mitään tehtävissä, eikä se jaksanut enää nostaa edes päätään lattiasta.

Koiran nääntyminen oli kestänyt neljä kuukautta, jona aikana nainen oli antanut sille ruokaa vain satunnaisesti. Koira oli heikentynyt kuukausien aikana jatkuvasti, eikä se viimeisen elinkuukautensa aikana jaksanut enää lähteä edes ulos.

Niinpä nainen kertoi antaneensa koiran tehdä hätänsä lattialle. Nainen laittoi koiran alle kroonikkovaippoja imemään ulosteita.

Nälkiintynyt ja heikkokuntoinen koira oli maannut niin kauan paikoillaan, että sille oli kehittynyt makuuhaava. Lisäksi sen kynnet olivat erittäin pitkät ja hoitamattomat.

Koiralle ruumiinavaus

Ruokavirasto tutki koiran ruumiin. Ruumiinavauslausunnon mukaan koiralla oli vakava ja erittäin pitkälle edennyt nälkiintyminen sekä kuivuminen.

Eläin oli kärsinyt voimakkaasta anemiasta, sisäelinten surkastumisesta ja muista sisäisistä vaurioista. Koiran keho oli täysin rasvaton luuydintä myöten.

Koiran paino oli vain 12,2 kiloa, vaikka terve saksanpaimenkoiranarttu painaa 22–32 kiloa.

Avauslausunnon mukaan mikään sairaus ei selittänyt koiran kuntoa, vaan se oli puhtaasti omistajan toiminnan seurausta.

Syyttäjä vaati naiselle rangaistuista törkeästä eläinsuojelurikoksesta. Lisäksi syyttäjä vaati naiselle pysyvää tai ainakin viiden vuoden mittaista eläintenpitokieltoa.

Nainen myönsi menetelleensä syyttäjän väittämällä tavalla, mutta kiisti teon tahallisuuden. Nainen selitti tekoaan terveydellisillä ongelmillaan ja kertoi saaneensa apua niihin myöhemmin.

Nainen vastusti pysyvää eläintenpitokieltoa ja vetosi myös nuoreen ikäänsä.

Ehdollista vankeutta

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus uskoi, ettei nainen kohdellut koiraansa julmasti tahallaan. Huomioiden pitkä tekoaika ja koiran silminnähden heikko kunto, oikeuden mukaan naisen olisi täytynyt ymmärtää, että hän aiheuttaa koiralle turhaa kärsimystä.

Huolimatta koiran jatkuvasti heikkenevästä kunnosta nainen jatkoi lemmikkinsä laiminlyöntiä, eikä hankkinut sille apua. Oikeuden mukaan naisen menettely oli erityisen julmaa.

Oikeus ei pitänyt sitä kuitenkaan erityisen raakana, koska eläimeen ei kohdistunut fyysistä väkivaltaa.

Oikeus tuomitsi 22-vuotiaan naisen törkeästä eläinsuojelurikoksesta viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Lisäksi oikeus määräsi naisen viiden vuoden eläintenpitokieltoon, joka koskee kaikkia eläimiä.

Lue myös:

    Uusimmat