Syyttäjä: Mies ajoi järven jäällä sutta takaa autollaan, törmäsi siihen ja jätti kitumaan

Syytetty kiistää tahallisen törmäyksen.

Viisikymppiselle miehelle vaaditaan ehdollista vankeutta muun muassa törkeästä metsästysrikoksesta, joka kohdistui suteen keväällä 2022. 

Syyttäjän mukaan mies ajoi tahallaan suden perässä Rautalammilla Pohjois-Konneveden jäällä ja törmäsi siihen aiheuttaen eläimelle kuolettavat vammat. 

Susi ei syyttäjän mukaan kuollut törmäyksessä, vaan mies jätti sen vammautuneena makaamaan jäälle. Susi jouduttiin lopettamaan.

Syyttäjä pitää rikosta törkeänä ottaen huomioon tekotavan ja sudelle aiheutuneen kivun ja kärsimyksen.

– (Syytetty on) tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta kohdellut sutta eläinsuojelulain tai sen nojalla annetun asetuksen vastaisesti julmasti tai tarpeetonta kärsimystä, kipua tai tuskaa aiheuttaen.

Miehelle vaaditaan rangaistusta törkeän metsästysrikoksen ohella eläinsuojelurikoksesta ja ampuma-aserikoksesta. Syyttäjän mukaan miehen asunnosta löytyi luvaton haulikko.

Syytetty: Tarkoitus häätää alueelta

Syytetty myöntää ampuma-aserikoksen, mutta kiistää suteen kohdistuvat rikokset. Hänen mukaansa törmäys ei ollut tahallinen. Hän sanoo kirjallisessa vastauksessaan, että ajoi sutta takaa häätääkseen sen alueelta.

Mies vetoaa siihen, ettei hänellä ollut autossa mukanaan välineitä, joilla olisi voinut auttaa sutta tai tarkastaa sen voinnin. Kauempana hän sanoo huomanneensa suden nousseen ylös ja lähteneen liikkeelle. 

Tästä syystä hän katsoo, ettei voinut tietää eläimen olleen vakavasti loukkaantunut.

– Paikalle on saapunut muita henkilöitä, jotka ovat hälyttäneet tilanteessa tarvittavaa apua. (Syytetyllä) ei ole noissa olosuhteissa ollut tältä osin toisintoimimisen mahdollisuutta.

Syytteitä käsiteltiin tänään Pohjois-Savon käräjäoikeudessa.

Lue myös:

    Uusimmat