Autoilija, näin voit välttää vaaratilanteita liukkailla keleillä

2:12

Renkaan ja tienpinnan väliin tarvitaan pitoa. Mitä enemmän on pitoa, sitä helpommin onnistuvat kiihdyttäminen, jarruttaminen ja ohjaaminen.

Ennakoi liukkaan kelin haasteet:

• Aja vain hyvillä renkailla.
• Aja riittävän alhaisella tilannenopeudella.
• Pidä riittävästi turvaväliä edellä ajavaan.
• Havainnoi pitkälle eteen, jolloin sinulle jää enemmän aikaa reagoida ja toimia.

Ajaminen pakkaskeleillä on oikukasta. Paljon liikennöity tie voi olla ajourien kohdalta täysin kuiva, mutta kymmenen senttiä uran ulkopuolella tilanne on jo toinen. Myös vähemmän liikennöidyllä tiellä on vaaranpaikkoja: lumetonta tietä, paksua lunta, jäätynyttä lunta ja kaikkea siltä väliltä.

– On syytä olla erityisen varovainen, kun siirrytään hidastus- tai ohituskaistalle. Ne saattavat olla todella liukkaita varsinaiseen ajokaistaan verrattuna, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen varoittaa.

Talvirenkaisiin tulee kiinnittää huomiota

Talvirenkaita ovat nasta- ja kitkarenkaat. Molemmissa renkaan ja tienpinnan välinen pito tehdään renkaan urituksella ja lamelloinnilla. Nastarenkaissa jääpitoa on parannettu nastoilla. Talvirenkaiden kulutuspinnan pääurien syvyyden tulee lain mukaan olla vähintään 3 mm. Autoliitto kuitenkin suosittelee vaihtamaan renkaat uusiin, jos kulutuspintaa on jäljellä alle 6 mm.

1:28

Talvirenkaita on käytettävä joulukuun alusta helmikuun loppuun. Nastarenkaiden käyttöaikaa on haluttu rajoittaa päällysteiden säästämiseksi. Nastarenkaita saa käyttää marraskuun alusta pääsiäisen jälkeiseen maanantaihin.

Kitkarenkailla saa periaatteessa ajaa vaikka ympäri vuoden. Se ei kuitenkaan ole suositeltavaa, koska ne on suunniteltu talvikeleihin.

0:53

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja