Näin Vladimir Putin kommentoi Pelén poismenoa

1:15
Katso videolta: Yksi kaikkien aikojen suurimmista on poissa – jalkapalloikoni Pele johdatti Brasilian kolmeen maailmanmestaruuteen.

Jalkapallolegenda Pelé menehtyi torstaina ja lukuisat lajivaikuttajat sekä maiden johtajat ovat esittäneet surunvalittelunsa. Myös Vladimir Putin ilmaisi osanottonsa Pelén kuoleman johdosta. Brassilegenda oli kesällä lähettänyt tiukkasanaisen viestin Putinille.

Pelén entinen seura Santos kertoi, että tähden hautajaiset pidetään tiistaina Santosin satamakaupungissa. Maanantaina järjestetään ensin Pelén ruumiinvalvojaiset Santosin Urbano Caldeira -stadionilla ja tiistaina Pelén arkku kuljetaan hautajaissaattueessa pitkin Santoksen katuja yksityiseen siunaustilaisuuteen.

Brasilian väistyvä presidentti Jair Bolsonaro julisti maahan kolmen päivän suruajan Pelén kuoleman vuoksi.

Osanottonsa ilmaisi myös Venäjän presidentti Vladimir Putin sähkeessään Bolsonarolle.

–  Edson Arantes do Nascimento oli brasilialaisten loistava poika. Hänen lahjakkuutensa, ainutlaatuisten taitojensa ja kauniin ja lumoavan pelinsä ansiosta jalkapallosta on tullut miljoonien ihmisten suosikkilaji ympäri maailman, Venäjä mukaan lukien, Putin viestitti Kremlin mukaan Bolsonarolle.

–  Olin onnekas saadessani henkilökohtaisesti olla yhteydessä tähän ihmeelliseen ihmiseen, ja säilytän valoisat muistot hänestä ikuisesti.

Pelén Instagram-tilillä julkaistiin kesäkuussa tiukkasanainen viesti, joka oli osoitettu Putinille. Julkaisu tuli samana päivänä, kun Ukraina kohtasi MM-kisojen jatkokarsinnoissa Skotlannin ja pelasi täten ensimmäisen kilpailullisen pelinsä sen jälkeen, kun Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan.

– Haluan käyttää tämän päivän ottelua mahdollisuutena esittää pyyntö. Lopettakaa hyökkäys. Jatkuvalle väkivallalle ei ole minkäänlaista oikeutusta. Tämä konflikti on pirullinen, epäoikeutettu ja se tuo ainostaan kipua, pelkoa, kauhua ja tuskaa. Sen jatkumiselle ei ole mitään syytä, Pelén julkaisussa luki.

– Kun tapasimme menneisyydessä ja vaihdoimme hymyt pitkän kädenpuristuksen kera, en koskaan ajatellut, että olisimme jonain päivänä näin kaukana toisistamme kuin olemme nyt. Olen elänyt kahdeksan vuosikymmenen ajan. Sinä aikana olen nähnyt sotia, nähnyt ja kuullut vihapuhetta, hirmutekojen ylistystä selkärangattomilta johtajilta valtion turvallisuuden nimissä. Meidän täytyy lopettaa tämä ja kehittyä.

Katso alta Pelén kesäkuinen julkaisu. Nuolta painamalla pääset selaamaan päivitystä eteenpäin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja