Näin teet itse maskin minuutissa, mutta muista: Väärinkäytettynä enemmän haittaa kuin hyötyä!

Näin teet itsellesi tai läheisellesi maskin minuutissa – Muista, tekemäsi maski ei ole henkilönsuojain! 1:50
Katso videolta ohjeet helpon maskin tekemiseen.

Tämä maski ei suojaa käyttäjää koronavirukselta, vaan sen tarkoitus on suojata muita.

Tarvitset maskin tekoon puuvillakankaisen huivin, joka on neliön mallinen. Lisäksi tarvitset kaksi hiuslenkkiä tai kaksi kuminauhaa. Tee maski ohuesta kankaasta ja käytä useampi kerros kangasta. Esimerkiksi lakanakangas on hyvä materiaali. Varmista, että jaksat hengittää hyvin maski yllä.

Maski on henkilökohtainen, ja sitä voi käyttää vain kerran. Se täytyy siis pestä jokaisen käyttökerran välissä 90 asteen lämpötilassa. Likainen maski voi olla viruksenlevittäjä.

Myös Marttaliitto on neuvonut verkkosivuillaan maskien tekemisestä.

Maskin avulla voidaan vähentää yskimisen ja aivastelun aiheuttamaa pisaroiden leviämistä ja siten suojata muita. Suusta puhuessa, yskiessä ja aivastaessa lähtevät aerosolit saattavat kuljettaa taudinaiheuttajia ympäristöön. Oireettoman taudinkantajan maskin käytöstä voi olla hyötyä julkisella paikalla liikkuessa. Sen toimivuudesta ei kuitenkaan ole olemassa tieteellistä näyttöä. Väärinkäytetystä maskista on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Kasvomaskia kannattaa käyttää tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista, esimerkiksi kaupoissa ja julkisissa liikennevälineissä.

Vaikka käytät maskia, muista muut rajoitukset. Pysy kotona ja hoida vain välttämättömät asioinnit julkisesti. Karanteenissa ei saa poistua kotoa. Pidä ainakin kahden metrin turvaväli muihin ihmisiin ja muista perusteellinen käsihygienia. Pese siis kädet usein saippualla ja käytä käsidesiä, jos käsienpesu ei ole mahdollista. 

Vältä maskin koskettelua!

Taittele ja pue maski puhtain käsin. Älä kosketa maskia käytön aikana. esimerkiksi maskin koskettelu lisää epäpuhtauksia hengitysteiden edessä. Et siis voi riisua sitä hetkellisesti pois nenän ja suusi edestä puhuaksesi tai syödäksesi.

Riisu maski koskettaen vain sen kiinnitysnauhoihin ja laita maski suoraan pesukoneeseen tai muovipussiin. Pese kädet ja maski joka käytön jälkeen. Maski on pestävä 90 asteessa.

Huomaa, että kostunut maski läpäisee mikrobeja kuivaa helpommin.

Työterveyslaitos muistuttaa verkkosivuillaan, ettei muille tule saarnata maskien käytöstä. Sydän- ja verenkiertosairauksien, astman tai keuhkoahtaumataudin oireet voivat olla este käyttää suojainta. 

Katso videolta ohjeet helpon maskin tekemiseen. Tähän et tarvitse ompelukonetta tai kummoisia käsityötaitoja!

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat