Asiantuntijan selkeä neuvo: Suojaa itsesi maskilla ahtaissa ihmisjoukoissa, lenkillä et sitä tarvitse – "lapsille, sydänsairaille ja astmaatikoille ehdottomasti ei maskia"

Kasvomaskit päälle vai ei? 9:06
MTV Uutisaamu: Videolla työterveyslaitoksen asiantuntija kertoo, millaisesta materiaalista maskin voi tehdä itse ja kuinka se tulee puhdistaa.

Suomessa ei ole viranomaismääräystä kasvomaskien pitämisestä julkisilla paikoilla liikkuessa. Työterveyslaitoksen vanhempi asiantuntija Erja Mäkelä kertoo oman näkemyksensä maskien käytöstä MTV:n Uutisaamussa.

– Jos menee ulos kävelylle, niin ehdottomasti ei kannata laittaa kasvomaskia. Jos menee kauppaan, linja-autoon tai muuhun paikkaan, jossa voi olla paljon ihmisiä ahtaissa tiloissa, niin kasvomaskista on hyötyä siinä suhteessa, ettei altista muita ihmisiä, Mäkelä sanoo.

Koronavirus leviää pääsääntöisesti pisaratartuntana, joten maskilla voi estää omien tartuntapärskeiden leviämistä muihin ihmisiin. Maskit sinällään suojaa koronatartunnalta.

Hengityksen pitää kulkea

Mäkelä painottaa, ettei käsihygienian ja turvavälien noudattamista pidä sivuuttaa, vaikka suojaisikin itsensä maskilla.

Asiantuntijan mukaan suurin ongelma on tällä hetkellä se, ettei tavallisten kansalaisten käytössä oleville maskeille ole määritelty turvallisuus- ja terveysvaatimuksia. Nyt monet askartelevat kotitekoisia maskeja milloin mistäkin materiaalista. Maskin sisälle jäävä hengitysilma voi nousta hiilidioksipitoisuudeltaan liian korkeaksi ja aiheuttaa esimerkiksi päänsärkyä.

– Maskin hengitysvastus ei saisi olla kovin suuri. Lapsille, sydänsairaille ja astmaatikoille ehdottomasti ei maskia, hän sanoo.

Katso haastatteluvideolta, millaisesta materiaalista kotitekoinen hengityssuojain pitäisi asiantuntijan mukaan valmistaa ja miten se tulisi puhdistaa.


Lue myös:

    Uusimmat