Näin rangaistaan rikoksista, joista kansanedustaja Vornasta epäillään – vankila uhkaa

Kansanedustaja Vornasen tapauksen tiedot tarkentuivat – mies otti aseen esiin ja ampui maahan 2:24
Katso myös: Kansanedustaja Vornasen tapauksen tiedot tarkentuivat – mies otti aseen esiin ja ampui maahan.

Perussuomalaisten kansanedustaja Timo Vornasta epäillään MTV Uutisten tietojen mukaan törkeän pahoinpitelyn yrityksestä ja ampuma-aserikoksesta. Jos Vornanen asetetaan syytteeseen ja hänet todetaan syylliseksi, uhkaa kansanedustajaa vankeustuomio.

Poliisi tiedotti tänään, että 54-vuotiasta miestä epäillään henkeen ja terveyteen kohdistuneesta rikoksesta. Törkeä pahoinpitely tai sen yritys on tällainen rikos.

Vornasen epäillään olleen osallisena yöllisessä välikohtauksessa Helsingissä torstain ja perjantain välisenä yönä. 

Asiasta ensin uutisoineen Seiskan mukaan tilanne alkoi perjantain vastaisena yönä, kun kaksi kansanedustajaa vietti iltaa Bar Ihkussa Helsingissä.

Seiskan lähteiden mukaan toinen kansanedustaja oli ampunut aseella Helsingin keskustassa, kun kaksikko oli jo poistunut yökerhosta.

Poliisi kertoo, että 54-vuotiaalle miehelle ja työpaikkaseurueen jäsenelle oli tullut suusanallista riitaa ravintolassa, johon oli liittynyt hyvin pieni töniminen. Asia oli sovittu ravintolassa.

Arviolta vajaan puolen tunnin kuluttua eli kello neljän aikaan työpaikkaseurue ja 54-vuotias mies olivat tavanneet ravintolan ulkopuolella. Poliisille ravintolan ulkopuoliset tapahtumat ovat vielä osittain epäselvät, koska kuulustelukertomukset ovat ristiriitaisia. Tapahtumasta on valvontakameratallenne.

Poliisin mukaan 54-vuotias mies oli yllättäen ravintolan ulkopuolella ottanut esiin hänellä mukana olleen luvallisen pienikaliiberisen aseen. Aseenkäyttötilanteen aikana piippu oli osoittanut kohti paikalla olleita henkilöitä. Tämän jälkeen mies oli ampunut maahan yhden laukauksen, jonka jälkeen paikalla olleet henkilöt poistuivat.

Poliisit hälytettiin paikalle ja Vornanen otettiin kiinni neljän aikaan yöllä. Hänet vietiin putkaan Pasilan poliisilaitoksen tiloihin, jossa hän on yhä. Perjantaina hänet pidätettiin, koska kiinniotto voi kestää maksimissaan 12 tuntia.

Vornanen päässee vapaalle viimeistään maanantaina

Kun henkilö pidätetään, vaatimus hänen vangitsemisestaan on esitettävä kolmantena päivänä pidätyksestä ennen puoltapäivää. 

Tämä tarkoittaisi Vornasen kohdalla sitä, että hänestä olisi jätettävä vangitsemisvaatimus viimeistään maanantaina. Varsinaista vangitsemista voitaisiin käsitellä oikeudessa vasta tiistainakin. Jos poliisi ei esitä vangitsemisvaatimusta viimeistään tuolloin, pidätetty on vapautettava.

Vornasen kohdalla on todennäköistä, että hänet lasketaan vapaaksi kuulustelujen jälkeen eikä häntä tulla vaatimaan vangittavaksi. Poliisikin tiedotti tänään, että mies tullaan vapauttamaan, kun tarvittavat esitutkintatoimenpiteet on saatu suoritettua.

Rikokset, joista Vornasta epäillään, ovat sen kaltaisia, että tyypillisesti niistä ei vaadita henkilöä vangittavaksi.

Vankeusrangaistukset mahdollisia

Ensimmäisen kauden kansanedustajaa epäillään MTV Uutisten tietojen mukaan törkeän pahoinpitelyn yrityksestä ja ampuma-aserikoksesta.

Törkeästä pahoinpitelystä on kyse, jos aiheuttaa toiselle vaikean ruumiinvamman, vakavan sairauden tai hengenvaarallisen tilan, rikos tehdään erityisen raa'alla tai julmalla tavalla tai teossa käytetään ampuma- tai teräasetta. Törkeän pahoinpitelyn yritys on rangaistava teko.

Törkeästä pahoinpitelystä tuomitaan vähintään yksi vuosi vankeutta ja enintään kymmenen vuotta vankeutta. Törkeän pahoinpitelyn yrityksestä rangaistukset ovat tätä lievempiä. Sellaisen yrityksestä annettava maksimirangaistus on kolme neljäsosaa törkeän pahoinpitelyn maksimirangaistuksesta. 

Näin ollen maksimituomio törkeän pahoinpitelyn yrityksestä olisi 7,5 vuotta vankeutta. 

Ampuma-aserikoksesta puolestaan voi voi saada rangaistukseksi sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta. Vankeus voidaan määrätä ehdolliseksi.

Jutusta korjattu virhe 27.4.2024 kello 13.37: Artikkelin alusta korjattu aiemmin väärin ollut epäillyn miehen ikä oikeaksi.

Lue myös:

    Uusimmat