Poliisi, kansanedustaja ja Ylen hallintoneuvoston jäsen – tämä Timo Vornasesta tiedetään

Kansanedustaja Vornasen tapauksen tiedot tarkentuivat – mies otti aseen esiin ja ampui maahan 2:24
Katso myös: Kansanedustaja Vornasen tapauksen tiedot tarkentuivat – mies otti aseen esiin ja ampui maahan.

Perussuomalaisten kansanedustaja Timo Vornanen on pidätettynä epäiltynä ammuskelusta Helsingissä perjantainvastaisena yönä. Kansanedustaja on ammatiltaan poliisi ja jäsenenä monessa eduskunnan valiokunnassa.

Perussuomalaisten ensimmäisen kauden kansanedustaja Timo Vornanen, 54,on virkavapaalla oleva poliisi Itä-Suomen poliisilaitoksella ja virkanimikkeeltään vanhempi konstaapeli. Hänet on valittu eduskuntaan Savo-Karjalan vaalipiiristä 6 474 äänellä.

Vornanen toimii kansanedustajan toimensa lisäksi muun muassa Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston jäsenenä, valtiovarain- ja tiedusteluvalvontavaliokunnan jäsenenä sekä hallinto- ja turvallisuusjaoston lisäjäsenenä. 

Vornanen on myös Joensuun kaupunginvaltuuston jäsen. Nyt hänet on pidätetty liittyen Helsingin keskustassa tapahtuneeseen ampumatapaukseen liittyen. 

Näin tilanne eteni perjantainvastaisena yönä

Asiasta ensin uutisoineen Seiskan mukaan tilanne lähti perjantainvastaisena yönä, kun kaksi kansanedustajaa vietti iltaa Bar Ihkussa Helsingissä.

Seiskan lähteiden mukaan toinen kansanedustaja oli ampunut aseella Helsingin keskustassa, kun kaksikko oli jo poistunut yökerhosta. MTV Uutisten tietojen mukaan onpuja oli Vornanen.

MTV:n tietojen mukaan Vornasen tekoa tutkitaan rikosnimikkeillä törkeän pahoinpitelyn yritys ja ampuma-aserikos. Jos Vornanen asetetaan syytteeseen ja hänet todetaan syylliseksi, uhkaa kansanedustajaa pahimmillaan vuosien vankeustuomio.

MTV:n tietojen mukaan Vornanen otettiin kiinni torstain ja perjantain välisenä yönä neljän aikaan.

Poliisi tiedotti lauantaina puolen päivän aikaan, että 54-vuotias mies oli yllättäen ottanut esiin hänellä mukana olleen luvallisen pienikaliiberisen aseen ravintolan ulkopuolella. 

– Aseenkäyttötilanteen aikana piippu oli osoittanut kohti paikalla olleita henkilöitä. Tämän jälkeen mies oli ampunut maahan yhden laukauksen, jonka jälkeen paikalla olleet henkilöt poistuivat, tiedotteessa sanotaan.

Poliisi ei vahvistanut miehen henkilöllisyyttä, mutta kaikki tiedot täsmäävät Timo Vornasesta median saamiin tietoihin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Harrastanut metsästystä teini-iästä saakka

Julkisista lähteistä saatavien tietojen mukaan Vornanen on pitkäaikainen ampuja-harrastaja. 

Omien sanojensa mukaan hän on harrastanut metsästystä 15-vuotiaasta saakka. Hän kertoo sivuillaan toimineensa poliisin urallaan yli 20 vuotta poliisiorganisaation työturvallisuustoiminnan johtamisen parissa sekä johtaneensa poliisin operatiivista kenttätoimintaa.

Urallaan poliitikkona ja kansanedustajana Vornanen on muun muassa puhunut poliisin resurssien ja rikoksentorjunnan lisäämisen puolesta.

Ei myöskään tiedetä, mistä Vornanen hankki epäiltyyn ampumisessa käytetyn aseen tai mistä lähtien ase on mahdollisesti ollut Vornasen mukana.

Iltalehden tietojen mukaan metsästystä harrastava Vornanen ei ole ole säilyttänyt asetta eduskunnassa. Eduskunnassa on mahdollisuus säilyttää esimerkiksi metsästys- tai ampumaharrastukseen liittyviä aseita siihen tarkoitetuissa tiloissa, Iltalehti kertoo.

Vornasen mukana baari-iltaa viettämässä oli perussuomalaisten toinen kansanedustaja Sanna Antikainen. Antikainen kertoi läsnäolostaan itse viestipalvelu X:ssä seuraavana päivänä perjantaina.

– Olin paikalla eilen ja näin osan välikohtauksesta sivullisena. Ymmärrän hyvin, että tiedontarve on valtava, mutta se on sitä suurempi vielä poliisin osalta, joka tekee tutkinnan kuullen kaikkien silminnäkijöiden havainnot ja lopulta tiedottaa kokonaisuudesta, Antikainen kirjoittaa.

Vornanen ei ole ensimmäinen tapaus 

Vornanen on toinen perussuomalaisten kansanedustaja, joka on ollut epäiltynä ampumatapaukseen liittyen. 

Vuonna 2003 perussuomalaisten kansanedustaja Tony Halmetta epäiltiin ampuma-aserikoksesta sen jälkeen, kun hän oli laukaissut aseen kodissaan. 

Halme tuomittiin myöhemmin ehdolliseen vankeuteen ja sakkoihin muun muassa ampuma-aserikoksesta ja aseen varomattomasta käsittelystä.

Oikaisu 30.4. kello 8.29: Jutussa väitettiin aiemmin virheellisesti, että Timo Vornanen olisi kertonut Facebookissa myöhään torstai-ilta eduskunnan istunnon "venähtäneen". Vornanen kertoi asiasta kuitenkin jo keskiviikkona 24.4. 

Juttua muokattu 27.4.2024 kello 13.58: Artikkeliiin lisätty tietoa Vornasen harrastuksesta ja arvio mahdollisesta rangaistuksesta sekä poistettu osittain muissa artikkeleissamme julkaistuja tietoja, joiden linkit on lisätty juttuun. 

Lue myös:

    Uusimmat