Mainos

Näin naiset ovat muuttuneet – vartaloihanteessa suuria muutoksia vuosikymmenten aikana

Naisvartalo on katseen, kiistan ja kritisoinnin kohteena vuosikymmenestä toiseen, halusimme tai emme. Mutta miten vaatimukset ovat muuttuneet vuosikymmenien aikana?

Ennen vuosituhannen vaihdetta ihailtiin lähes anorektista laihuutta, eikä malleilla vieläkään ole liikaa luidensa ympärillä. Vanhoja hyviä aikoja muistelevat ihastelevat edelleen esimerkiksi Marilyn Monroen mittoja, jotka nekin olivat todellisuudessa langanlaihat – tähden vyötärö oli vain 60 senttiä, mikä on vähemmän kuin monella nykyajan mallilla. Kaikki uhkeus löytyi rinnoista ja lantiolta. 

Vaikka tällä hetkellä hoikan uuman ja kiinteiden lihasten suosio vaikuttaa jatkuneen ikuisuuden, on pyöreäkin vatsa ollut muodissa: muun muassa renesanssin ja barokin aikana ihannoitiin leveää vyötäröä, täyteläisiä lanteita ja runsasta povea. 

1900-luvun vaihde ja 1910-luku

1900-luvun alussa naisihanteena oli niin sanottu Gibson-tyttö, eli kuvittaja Charles Dana Gibsonin piirtämä nainen: pitkä, suuririntainen nainen, jolla on erittäin kapea vyötärö ja hyvin muhkeat hiukset. 

1900-luvun alkupuolella myös meikkaaminen aloitti voittokulkunsa. Kosmetiikkaa ei enää pidetty vain prostituoitujen tapana, vaan hiljalleen se yleistyi valtaväestön keskuudessa. 

1920-luku: Flapper

1920-luvulla ihanne muuttui toden teolla: naiset leikkasivat hiuksensa lyhyeksi, samaten hameenhelmat lyhenivät. Flapper-tytöt pitivät hauskaa, joivat alkoholia, harrastivat irtosuhteita ja mikä kaikkein kauheinta – ajoivat autoa!

Ihannevartalo oli hoikka, tyttömäinen ja melko tasapaksu – muotoja ei saanut olla rintojen saati vatsan kohdalla. 

1930–1950

Vaalea, uhkea nainen oli 30-luvun ihanne. Yksi tunnetuimmista tähdistä oli Jean Harlow (pääkuvassa), joka oli myös myöhemmin tunnetun kaunottaren Marilyn Monroen tärkein esikuva. 

Tiimalasivartalo oli ihanne ja sama vartalomalli oli pinnalla aina 50-luvulle asti. Nainen oli nuori, uhkea ja viaton, mutta silti seksikäs. Nämä vuosikymmenet olivat Hollywoodin kulta-aikaa ja sen tunnetuimmat tähdet, kuten Elizabeth Taylor, Marilyn Monroe ja Sophia Loren ovat edelleen monen rakastamia. 

1960

Langanlaiha huippumalli Twiggy oli 1960-luvun naisikoni. Hoikat, androgyynit kaunottaret valtasivat mediatilaa vauhdilla ja aikuisetkin naiset halusivat näyttää teinitytöiltä. 

Myös luonnollinen, boheemi hippityyli valtasi tilaa vuosikymmenen lopulla. Pitkät hiukset, pitkät raajat ja hoikka olemus pysyivät muodissa. 

1970


1970-luvun kauneusihanne oli edelleen hoikka, lähes anorektisuuteen asti. Laihdutuspillerit nousivatkin suosioon tällä vuosikymmenellä ja ruokahalun tappamiseksi keksittiin toinen toistaan kekseliäämpiä keinoja. 

Meikki- ja hiustyyli oli luonnollinen, vuosikymmenen lopulla vahva silmämeikki tosin teki paluun – kuvassa Cherin taidonnäyte. 

1980

Huippumallien aikakaudella ihannoitiin atleettista naista. Kiinteän olemuksen lisäksi suuret rinnat, tuuheat hiukset ja pyöreä peppu olivat monen toiveena. Tällä vuosikymmenellä enemmän oli todellakin enemmän kaikkialla muualla, paitsi vyötäröllä. 

Cindy Crawford oli yksi tunnetuimmista huippumalleista ja hän edustaa täydellisesti 1980-luvun ihannenaista. 

1990

Tällä vuosikymmenellä naisihanne jakautui vahvasti kahtia: toisaalta ihannoitiin kurvikkaita ja usein vaaleita kaunottaria, kuten Pamela Andersonia, toisaalta niin sanottu heroin chic -tyyli oli muotia Kate Mossin suosion myötä. 

Moss edusti monen naisen ihannetta, jossa äärimmäisen pitkät ja hoikat raajat yhdistettiin vaaleaan ihoon ja kulmikkaaseen luustoon. 

2000-luku

2000-luvulla naisten taistelu monipuolisemmasta kauneuskäsityksestä alkoi näyttää onnistumisen merkkejä – esimerkiksi XL-mallien suosio nousi viime vuosikymmenen aikana uuteen loistoonsa. Ulkonäössä ihailtiin nyt persoonallisuutta ja luonnollisuutta, mutta silti pitkät katseet jakautuivat edelleen pitkäsääristen ja pitkähiuksisten, klassisten kaunottarien perään. 

Megan Fox oli yksi 2000-luvun suosituimpia kaunottaria. 

2010-luku

2010-luvulla fitness-buumi on vallannut tilaa langanlaihoilta kauneusihanteilta – nyt treenataan takapuolta ja muokataan hauista. Vaikka mallit ovat edelleen äärimmäisen hoikkia, yleisö suosii kevyesti treenattua kehoa ja luonnollisen näköistä meikkiä. Vaikka luonnollisuus on valttia, se ei ole aitoa – ripsienpidennykset ja pistoshoidot kasvattavat jatkuvasti suosiotaan, mutta lopputuloksen halutaan näyttävän huomaamattomalta. 

People-lehti valitsi 50-vuotiaan Sandra Bullockin vuonna 2015 maailman kauneimmaksi naiseksi ja nyt ihaillaankin entistä enemmän kaiken ikäisiä ja kokoisia naisia. 

Miten naiskuva on muuttunut aikuisviihdelehdissä? Katso video:

Lähteet: Greatist.com

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.