Näin Koskelan teinimurhan tutkinta on edennyt: Selvityksessä valvontakameratellenteita ja puhelinvideoita – suurin kysymys on yhä mysteeri

3:51
2812 1359039 LIVE Koskelan teinisurmasta epäillyt kuvasivat uhrin kuolemaan johtanutta väkivaltaa – poliisin mukaan järjellistä motiivia väkivallalle ei ole

Koskelan teinimurhasta epäillyt kolme poikaa ovat edelleen tutkintavankeina. Valtakunnallisesti suurta huomiota ja järkytystä herättäneen tapauksen esitutkinta täytyy tehdä nopeutetulla aikataululla epäiltyjen alaikäisyyden vuoksi.

Rivakasti edistettyyn tutkintaan on sisältynyt paljon teknistä rikospaikkatutkintaa ja oikeuslääketieteellisiä tutkimuksia. Näiden tulokset ovat vielä osin valmistumatta, kertoo tutkinnanjohtajaa sijaistava rikostarkastaja Jari Koski Helsingin poliisista.

16-vuotiaat epäillyt ovat kertoneet tapahtumien kulusta poliisille omat versionsa, myöntäneet olleensa paikalla ja osallistuneensa väkivallantekoihin tietyillä tavoilla. Jokaista heistä epäillään murhasta.

Poliisi ei toistaiseksi ota kantaa siihen, onko joku epäillystä niin sanotusti päätekijä.

– Tutkimme tapausta sillä lähtökohdalla, että heitä kaikkia epäillään murhasta teon erityisen raa’an ja julman tekotavan vuoksi. Poliisin tehtävä on tutkia ja selvittää osallisuuksia kuulusteluissa. Käräjäoikeus lopulta katsoo, mitkä ne roolit ovat olleet, Koski sanoo.

Raakaa väkivaltaa kuvattiin videoille

Virkavalta on jo aiemmin kertonut, että 16-vuotias uhri tunsi epäiltyjen kolmikon ennakolta. Kosken mukaan kaksi epäillyistä tunsi uhrin jo pidemmältä ajalta. Yksi heistä sen sijaan oli uhrille uudempi tuttavuus.

Uhria on poliisin näkemyksen mukaan kiusattu vakavasti jo ennen surmapäivää. Poliisi ei ole paljastanut henkirikoksen tarkkaa tekotapaa, mutta menehtymistä on poliisin mukaan edeltänyt kidutuksenomaisia piirteitä sisältänyt pitkällinen pahoinpitely.

– Teossa on käytetty muutakin kuin perinteisiä nyrkkejä, eli tekovälineitä on useita.

Epäiltyjen puhelimista on löytynyt useita videoita, joihin kuolemaa edeltänyttä pahoinpitelyä on kuvattu. Poliisin käsityksen mukaan videoita ei kuitenkaan ole ehditty jakaa laajemmin esimerkiksi sosiaaliseen mediaan.

Tutkinta on kuitenkin yhä kesken myös videotallenteiden osalta. 

Uhri oli pahoinpitelyn yhteydessä riisuttu osin alasti. Poliisin käsityksen mukaan hän ei itse ole ottanut vaatteita pois, vaan epäillyt ovat osallistuneet vaatteiden riisumiseen.

Liikkeitä valvontakamerassa

Henkirikoksen epäillään tapahtuneen perjantaina 4. joulukuuta. Nuorukaiset olivat tuolloin viettämässä yhden epäillyn syntymäpäivää.

– Ensin on hankittu alkoholijuomia, kierrelty lähistöllä ja menty sitten puistoon, Koski sanoo.

Uhrin ruumis löytyi Koskelan sairaalan viereisen puistolavan vierestä vasta maanantaina, kolme päivää epäillyn henkirikoksen tekoajankohtaa myöhemmin.

Ruumiin löysi työpäiväänsä aloitellut rakennustyöntekijä.

Kosken mukaan puistoalueen lähettyvillä on valvontakamera, jolle joukon tekoa edeltäviä liikkeitä on tallentunut. Itse henkirikos ei kuitenkaan tällaisessa tallenteessa näy. 

– Tallenteella ei ole mitään ratkaisevaa.

Motiivi yhä auki

Poliisi on aiemmin luonnehtinut, että epäillyt olivat ikään kuin uhrin kavereita, mutta epäilyjen mukaan uhria oli kohdeltu kaltoin ja kiusattu jo pidemmän aikaa.

Virkavallalla onkin ollut vaikeuksia löytää teolle selkeää motiivia, koska nuorten riitaisuuksiin usein kytkeytyviä kolmiodraamoja, päihdekauppoja tai vastaavia ei tähän tapaukseen poliisiin mukaan liity lainkaan.

Motiivi on yhä mysteeri.

– Niinhän tämän tapauksen yhteydessä on sanottu, että järjettömiin tekoihin löytyy harvoin yhtä järjellistä syytä. Tässä ei vaikuta olevan yksittäistä asiaa, josta voisi selkeästi sanoa, että tämä se motiivi on, Koski kuvailee.

Syyttennoston määräpäivä on 5. helmikuuta. 

– Jos ei mitään ihmeellistä tapahdu, niin murhan rikosnimikkeellä tämä tapaus lähtee myös syyteharkintaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja