Näin käytät älypuhelinta taaperon kanssa

Älypuhelimien yleistymisen myötä monessa perheessä taaperotkin oppivat niiden käyttämiseen. Mitä ajatella silloin, kun reilun vuoden ikäinen haluaa pelata vanhempansa puhelimella?

Pikkulasten vanhemmat tai ainakin isovanhemmat voivat olla ihmeissään, kun suvun pienimmät pelaavat tottuneesti älypuhelimien tai tablettien pelejä. Mediakasvatuksen kehittäjä Satu Valkonen Mannerheimin Lastensuojeluliitosta sanoo, että pelaamisessa itsessään ei ole mitään pahaa, kunhan aikuinen on tilanteessa läsnä ja jakaa lapsen oppimisen ilon.

– Monet digitaaliset pelit ovat hyviä ja kehittäviä, jotka voivat tarjota lapselle hyviä kokemuksia. On kuitenkin tärkeää, että vanhempi on koko ajan läsnä eikä jätä lasta yksin älypuhelimen kanssa ja mene toiseen huoneeseen.

Valkosen mukaan vastavuoroisuutta ei pidä unohtaa. Lapsen oppiessa uutta hän saa kokemuksia, jotka voivat pahimmassa tapauksessa jäädä huomioimatta, jos vanhempi ei ole niitä todistamassa.

Lapset elävät tarinoiden kautta ja mediankäytön monipuolisuuden vuoksi digitaalinen media on yksi muiden joukossa.Tabletit ja älypuhelimet eivät kuitenkaan saisi viedä aikaa esimerkiksi kirjojen lukemiselta. Nyrkkisääntö on, että mitä pienemmästä lapsesta on kysymys, sitä vähemmin hän tarvitsee kännykkää.

– Pelaamisen ei pidä viedä liikaa yhteistä aikaa ja pelien täytyy olla lapsen ikätasoa vastaavia, Valkonen painottaa.

Lue myös:

Kuva: Colourbox

MTV3 / Mari Mäkinen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja