Vanhemman ei tarvitse osata leikkiä lapsensa kanssa. Leikin viemää tilaa kodissa tulisi kuitenkin sietää.
MLL:n vanhemmuuden tuen palveluihin tulee säännöllisin väliajoin puheluita ja viestejä, joissa vanhemmat pyytävät neuvoja, koska eivät osaa leikkiä lastensa kanssa. Näin kertoo koordinaattori Karolina Lamroth Mannerheimin Lastensuojeluliitolta.
– Haluan lohduttaa näitä aikuisia sanomalla, että aikuisen ei tarvitse osata leikkiä, vaan leikki voi olla myös sitä, että ollaan samassa tilassa yhdessä. Jos aikuisesta ei tunnu luontevalta osallistua leikkiin, hän voi olla läsnä ja antaa lapsen johtaa leikkiä sekä ihailla sitä, mitä lapsi leikissä keksii. Tämä on aidon leikin puolustajan teko, Lamroth sanoo.
Lamroth muistuttaa, että aikuisen on tärkeä mahdollistaa aikaa ja tilaa leikille. Jos siis esimerkiksi olohuoneeseen on levitetty jokin paljon tilaa vievä leikki, aikuisen ei tulisi kiirehtiä siivoamaan sitä pois.
Sotaleikeistä ei tarvitse huolestua
Lamrothin mukaan leikki luo lapselle uskoa tulevaisuuteen ja rohkaisee häntä unelmoimaan.
– Leikeissä voi siis tapahtua ihan mitä tahansa, kunhan ketään ei satuteta, eli aikuisen ei pidä mennä oikaisemaan, että ei noin voisi tapahtua oikeassa elämässä, Lamroth sanoo.
– Moni aikuinen huolestuu myös lapsen sota- tai sairaalaleikeistä. Leikki on lapsen tapa käsitellä asioita, eli jos hän on kuullut vaikkapa uutisista jotakin, asia voi näyttäytyä leikeissä parin päivän sisällä, mutta se ei ole vaarallista, Lamroth sanoo.
Kannusta leikkiin
Sillä, miten aikuinen suhtautuu lapsen leikkimiseen, on äärimmäisen suuri merkitys, kertoo dosentti Anna Rainio.
Pienimpien lasten kohdalla aikuisen merkitys korostuu kokemusten tuojana: pienen lapsen elämään ei ole vielä ehtinyt kertyä hirveästi sisältöä, joten aikuisen tulisi tuoda lapselle uusia kokemuksia esimerkiksi lukemalla.
Aikuinen voi myös osallistua leikkiin näyttämällä ja sanoittamalla, miten leikkiä voi kehittää eteenpäin.
– Mitä enemmän tällaista tekee pienten lasten kanssa, sitä paremmin se kantaa lasten keskinäisiin leikkeihin myöhemmin, Rainio sanoo.
– Isompien lasten kanssa sen sijaan tulisi välttää sellaista (puhetta), että "oletko vain leikkinyt", sillä leikki ei ole koskaan "vain" leikkiä. Erityisesti 8–9-vuotiaaksi asti leikin kautta oppiminen ja kehittyminen on todella tehokasta, Rainio lisää.