Näin käy Veikkausliigassa kaudella 2021 – kestomenestyjälle luvassa pudotusta: "Roppakaupalla kysymysmerkkejä"

6:40
Tulosruudun raportti Veikkausliiga-kauden avausotteluista 24. huhtikuuta.

MTV Urheilun Timo Innanen arvioi ennakolta myös jalkapallon Veikkausliigan heikomman puolikkaan keskinäiset voimasuhteet. Tampereen Ilvekselle Innanen ennustaa pudotusta viiden peräkkäisen kärkiviisikkoon päättyneen kauden jälkeen. 

Innanen iski kaksi viikkoa sitten ennakolta Veikkausliigan kuusi parasta joukkuetta järjestykseen perusteluineen. Nyt on sijojen 7-12 vuoro, sillä niillekin sijoille povatut joukkueet aloittavat kautensa tänään maanantaina. 

MTV Urheilun arvio Veikkausliigan joukkueiden sarjasijoituksista kaudella 2021:

1. HJK
2. KuPS
3. FC Honka
4. FC Inter
5. SJK
6. FC Lahti
7. Ilves
8. HIFK
9. FC Haka
10. IFK Mariehamn
11. AC Oulu
12. KTP

7. Ilves

Päävalmentaja Jarkko Wiss on näyttänyt kyntensä laatupiiskurina, mutta nyt ryhmän johdattaminen kuuden joukkoon olisi kova temppu TPV:n kasvatilta. Rasmus Leislahti ei ole juuri vakuuttanut harjoituskaudella tolppien välissä, mutta Vaasan Palloseurasta tullut maalivahti saanee alkukauden aikaa lunastaa odotuksia.

Ilveksen keskikentän ydin on vahva: Doni Arifi tasapainottaa ankkurina, kun Joona Veteli ja Teemu Jäntti uurastavat kahden suunnan keskikenttäpelaajan rooleissa. Ilves pyrkii prässäämään aggressiivisesti ja iskemään pallonriistojen jälkeen teräviin vastahyökkäyksiin. Pelitapa on monille tuttu.

Hyökkäyspäässä riittää kuitenkin roppakaupalla kysymysmerkkejä: esimerkiksi Eetu Vertainen on parhaimmillaan vaarallinen pelaaja, mutta eittämättä kovin tehoton. Ilves kaipaa Vertaiselta onnistumisia. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

8. HIFK

Joaquin Gomez on vaativa luotsi, jota pelaajat arvostivat jo viime kaudella Seinäjoella kovasti, kun mies toimi SJK:n apuvalmentajana. Keskeisin kysymys kuitenkin kuuluu, omaksuvatko HIFK:n pelaajat riittävän nopeasti espanjalaisen sisäänajaminen pelitavan, jossa pallonhallinta näyttelee melko suurta roolia.

Kontrolloitu pallollinen pelaaminen on tuottanut monille yksilöille haasteita harjoituskauden aikana. Toisaalta vaikkapa Matej Hradecky ja Moshtagh Yaghoubi ovat keskialueella varteenotettavia tekijöitä, jotka voivat nostaa profiiliaan kauden edetessä jopa tuntuvastikin.

Urheilutoimenjohtaja Mika Lönnström on kerännyt pienellä budjetilla mielenkiintoisen ryhmän, jossa riittää piilevää potentiaalia. Kauden alku on ilmapiirin kannalta tärkeä.

9. FC Haka

Valkeakoskelaisseuran viime kausi oli sanalla sanoen pettymys. Nyt päävalmentaja Teemu Tainio ja kumppanit haluavat pestä kasvojaan, mutta peliesitykset harjoituskaudella ovat jääneet laihoiksi. Sarjan eliittivahteihin yhä lukeutuva Mika Hilander pitää takuulla huolen siitä, että vastustajat eivät saa lahjoja.

Odotettavaa on, että joukkueen ottelut tulevat olemaan pääsääntöisesti vähämaalisia. Haka perustaa pelaamisensa vahvaan kollektiiviseen joukkuepuolustamiseen. Pelaajamateriaali on kauttaaltaan tasapaksu – pelintekijä Anton Popovitchin lähtö Kuopioon on iso takaisku.

Mikäli liigakausi alkaa tuloksellisesti kelvollisesti - putoamispeikko karissee kannoilta hyvissä ajoin ennen kauden loppua. Avoimia kysymyksiä riittää silti kosolti.

10. IFK Mariehamn

Ruotsalainen päävalmentaja Lukas Syberyjski ei tehnyt osaamisellaan vaikutusta debyyttikaudellaan ahvenanmaalaisjoukkueen riveissä. 

Lähinnä Albion Ademin maalit pelastivat lopulta saarelaisjoukkueen sarjapaikan. 

Vahid Hambo ja Emile Paul Tendeng ovat uusista hankinnoista esimerkiksi sellaisia nimiä, joiden urakäyrät osoittavat valitettavasti väärään suuntaan. FC Interistä lainalle tullut 20-vuotias laituri Elias Mastokangas on uusista pelaajista potentiaalisin onnistuja. 

Miten uudistunut joukkue hitsautuu yhteen henkisesti ja pelillisesti? Varsinaista laatua puutuu tärkeiltä pelipaikoilta. Vaikea kausi luvassa.

11. AC Oulu

Jyrki Ahola on isolle yleisölle tuntematon nimi, mutta nyt häneltä odotetaan pääsarjatasolla ihmetekoja, sillä oululaisten pelaajamateriaali ei päätä huimaa. Päteviä varavaihtoehtoja ei pelaajapakassa liiemmin ole, joten Ahola joutuu äärimmäisen kovaan paikkaan. 

23-vuotiaaseen Obed Maloloon kiinnittyvät katseet keskialueella, mutta onko HJK:n kasvatti valmis kantamaan isoa viittaa? Puolustustuslinjassa lupaava 17-vuotias toppari Miika Koskela saa tuiki tärkeää tukea konkari Rafinhalta. Monien pelaajien pitäisi nostaa tasoaan tuntuvasti, mikäli seura aikoo välttyä putoamiskarsinnoilta.

Pelitapa on tunnistettava ja pallollisessa pelaamisessa näkyy toisteisuutta, mutta tuottaako se riittävästi tulosta liigassa?

12. KTP

Ennakkoon sarjan heikoin orkesteri. Hieman yllättävä sarjanousu on tietysti lämmittänyt kannattajien mieltä, mutta liigassa kyyti voi olla liian kylmää. Alkukaudessa lepää virolaisluotsi Argo Arbeiterin suojattien mahdollisuus. 

Peliesitykset ovat olleet harjoituskaudella vaisuja ja palapeli on vieläkin käymisvaiheessa. David Ramadingaye on joukkueen isähahmo, jolta odotetaan jälleen mainetekoja pelintekijänä, mutta kauttaaltaan nimet ovat suhteellisen kevyttä tasoa. 

Ykkösessä viime kaudella kotkalaisnippu piti palloa kontrolloidusti ja eteni maltilla maalintekotilanteisiin. Nyt pääsarjatasolla haaste kasvaa: pelaajat joutuvat osin epämukavavuusalueelleen, kun ohjelmassa on kosolti puolustamista. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja