Näin elämä sujuu lestadiolaisperheessä: Sari on kahdeksan lapsen äiti

Oman lapsen syntymä on sykähdyttävä kokemus, mutta Sari on kokenut äidiksi tulemisen riemun jo kahdeksan kertaa. Millaista elämä suurperheen äitinä oikein on?

43-vuotiaan Sarin kotona käy kuhina, sillä perheeseen on siunautunut peräti kahdeksan lasta. Esikoinen on 18-vuotias, ja kuopuksella on ikää 2,5 vuotta.

– Lapseni eivät ole suunniteltuja vaan vastaanotettuja. Olin aina ajatellut, että saan sen mitä saan, vakaumukseltaan vanhoillislestadiolainen Sari kertoo.

Vaikka perhekokoa ei ollutkaan suunniteltu, oli Sari aina haaveillut isosta perheestä. Hänen lähipiirissään suurilapsiset perheet ovat tavallisia.

– Olen itse viisilapsisesta perheestä, ja olin aina haaveillut että itselläni olisi enemmän lapsia.

"Olen kuin lennonjohtaja"

Suurperheen pyörittäminen vaatii luonnollisesti työtä. Sari kertoo, että esimerkiksi pyykkäämistä on enemmän, mutta ruuanlaitto kymmenelle onnistuu samalla vaivalla kuin vaikkapa neljällekin. Menojen organisointi sen sijaan on haastavampaa. Perhe asuu sen verran syrjässä, että kyydit ovat aina tarpeen.

– Olen sanonut olevani kuin lennonjohtaja. Tiedän aina, kuka on milloin missäkin, Sari naurahtaa.

Hänen mielestään elämä kahdeksan lapsen kanssa ei ole juuri sen rankempaa kuin vaikkapa kahden pienen lapsen kanssa.

– Nyt lapset leikkivät keskenään ja opettavat toisiaan. Jos olen yksin kotona nuorimmaisen kanssa, minulla on vähemmän aikaa itselleni kuin silloin, kun kotona on vaikkapa viisi lasta, Sari kuvailee.

– Työmäärä ei lisäännyt, vaan sen luonne ehkä muuttuu. Henkisesti se on helpompaa.

Sarin perheessä lapset ovat jo pienestä pitäen osallistuneet myös kotitöihin, ja yhteistyö toimii.

– Olen opettaja ja minulla on opettajan ote jakaa hommia – se tulee luonnostaan, Sari sanoo.

Ulkopuolista apua perhe on käyttänyt lähinnä lasten ollessa pieniä.

– Nyt on omassa porukassa työvoima.

Tällä hetkellä Sari on opintovapaalla, mutta raskauksien välissä hän on ehtinyt työelämäänkin. Nytkään omaa aikaa lenkkeilyn, leipomisen ja ystävien tapaamisen parissa eivät verota lapset vaan opinnot.

Lisää lapsia?

Sarin raskaudet ovat sujuneet aina ilman suurempia ongelmia, ja lähipiiri on aina suhtautunut kannustavasti.

– Kun olen raskaana, saan aina kehuvia kommentteja. Mieskin suhtautuu ihanasti, vaikka itse kokisin olevansa kaikkea muuta kuin komean näköinen. Viimeisintä odottaessa minulle sanottiin, että raskaus tekee minulle hyvää, ja saa nuoren näköiseksi.

Sari kertoo kuitenkin huomanneensa itse, että ikä alkaa vaikuttaa. Hän kertoo päässeensä aina vähillä valvomisilla, mutta nuorimmaisen kohdalla valvominen tuntui raskaammalta. Hänellä ei kuitenkaan olisi mitään sitä vastaan, että perhe yhä kasvaisi.

– Kun näen vauvan, tulee tippa silmään: jos en enää saakaan tuollaista? Mutta kun ikää tulee, ymmärtää myös rajoitteensa. Se on kaksipiippuinen juttu, mutta otamme mitä annetaan, Sari pohtii.

Ison perheen suuri onni

– Olen hyvin kiitollinen siitä, että olen tehnyt sen ratkaisun, että olen ottanut vastaan kaikki lapset. Vakaumus on ohjannut, Sari sanoo.

Sari kokee ison lapsikatraan suurena rikkautena. Hänen mukaansa myös lapset itse kokevat ison sisarparven iloisena asiana, vaikka se tarkoittaisikin vähemmän koko perheen yhteisiä ulkomaan matkoja ja omia, uusia tavaroita.

Sari huomauttaa, ettei kukaan saa kaikkea, ja että isossa perheessä on muita iloja, joista pienissä perheissä ei päästä nauttimaan.

– Saan seurata niin monia eri ikäisiä lapsia, kuinka he kehittyvät ja löytävät paikkansa ja suorastaan puhkeavat kukkaan aikuisuuden kynnyksellä, Sari sanoo onnellisena.

– Äitiys on tärkein rooli, mikä minulla on.

Studio55.fi/Milja Atu

Kuvat: Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja