Näillä sanoilla demokraatit perustelevat Trumpin virkasyytettä – "Pysyvä uhka kansalliselle turvallisuudelle"

Mitä virkasyyte aiheuttaisi Trumpille? 0:44
Mitä Trumpin virkarikossyyte käytännössä tarkoittaa?

Yhdysvaltain demokraatit esittelivät tänään virallisesti päätöksensä ajaa virkarikossyytettä presidentti Donald Trumpia vastaan, kertoo uutiskanava CNN.

Jos virkasyyte menee läpi, voivat senaattorit sen jälkeen äänestää myös siitä, voiko Trump osallistua jatkossa presidentinvaaleihin.

Trumpiin kohdistuvat syytökset keskittyvät tammikuun 6. päivän tapahtumien ympärille. Tuolloin kongressi kokoontui vahvistamaan vaalien tuloksen. Yleensä kyseessä on lähinnä seremoniallinen toimenpide.

Nelisivuisessa virkasyytteessä Trumpin todetaan "toistuvasti antaneen vääriä lausuntoja, joiden mukaan presidentinvaalien tulos johtui laajasta vilpistä". 

Erityistä huomiota kiinnitetään Trumpin puheeseen, jonka hän piti ennen mellakoiden kärjistymistä. Trumpin katsotaan "kontekstin huomioiden" kannustaneen laittomuuksiin.

– Jos ette taistele helvetin lujaa, niin teillä ei ole enää valtiota, Trumpin todetaan sanoneen.

Uhka demokratialle

Trumpin toiminnan nähdään olleen suoraa jatkoa hänen jo pitkään jatkuneelle kampanjalleen "vääristää ja estää" presidentinvaalien tulos. Erikseen mainitaan myös tapaus, jossa Trump kannusti Georgian republikaanivirkailijaa "löytämään" lisää ääniä.

– Presidentti Trump suuresti vaaransi Yhdysvaltain turvallisuuden ja hallinnon. Hän uhkasi demokraattista järjestelmää, sekaantui rauhalliseen vallanvaihtoon ja riskeerasi hallinnon osan. Näin ollen hän petti luottamuksen presidenttinä, syytteessä todetaan.

Trumpin arvioidaan olevan uhka myös tulevaisuudessa.

– Trump on toiminnallaan osoittanut, että hän on pysyvä uhka kansalliselle turvallisuudelle, demokratialle ja perustuslaille.

Korjattu 11.1.2021 klo 21.59: Jutussa luki, että "jos virkasyyte menee läpi, ei Donald Trump voi enää osallistua Yhdysvalloissa vaaleihin tai toimia virassa". Vaikka virkasyyte menisi läpi, niin Trump voisi ainakin periaatteessa osallistua esimerkiksi vuoden 2024 presidentinvaaleihin. Mutta jos Trumpin virkasyyte menee läpi, niin senaattorit voivat äänestämällä estää Trumpin osallistumisen presidentinvaaleihin.

Lue myös:

    Uusimmat