Myytinmurtajat testasivat myyttiä, jonka mukaan pihvin räjäyttäminen tekee lihasta huomattavasti mureampaa. Samalla pihvejä paiskottiin myös tykissä sekä kuivausrummussa.
Myytinmurtajat Adam Savage ja Jamie Hyneman päättivät kokeilla uudenlaista tapaa mureuttaa pihvejä.
– Kysymys kuuluu, voiko pihvin mureuttaa räjähteillä? Panemme lihan tyhjiöpakkaukseen, sen vesitynnyriin ja räjäytämme pienen räjähteen vedessä. Räjähteen paineaallon pitäisi hajottaa lihan kudokset niin, että siitä tulee paljon mureampaa
Lihan mureus riippuu paljon siitä, mistä kohtaa nautaa se on leikattu: kylkiliha on erittäin pehmeää, niska ja takapaisti eivät.Mitä heikompi sidekudos, sen pehmeämpää lihaa. Yleisimmät mureutustavat ovat bromelaiini ja hakkaaminen. Bromelaiini on ananaskasveista peräisin oleva entsyymi, jota käytetään ruokataloudessa lihan pehmentämiseen. Perinteiset tavat saivat kuitenkin jäädä taka-alalle, kun Adam ja Jamie kaivavat räjähteet esiin.
– Lihaa ei voi mureuttaa vaan heittämällä dynamiittia pihville. Se pitää panna veteen, koska vesi siirtää paineaallon tehokkaammin. Emme myöskään halua saastuttaa lihaa. Se pitää säilöä johonkin. Me tyhjiöpakkaamme lihan todella kestävään muoviin.
Räjäytetty pihvi makutestissä
Lihoja testataan räjäytysalueella keittiön sijaan. Tarvittavan räjähteen määrä selviää tietysti kokeilemalla. Kaksikko testaa eri räjähdemääriä ja räjäytystapoja. Räjäytysten jälkeen on aika kypsentää pihvit - kaikki tietysti samalla tavalla ammattilaiskokkia hyödyntäen.
– Vertailukohtana on täysin mureuttamaton pihvi. Toisena samanlaatuista lihaa hitaalla räjähteellä mureutettuna. Kolmantena kovilla räjähteillä mureutettua ja neljäntenä kaupallista bromelaiini-entsyymillä mureutettua. Viimeisenä meillä on 28 päivää kypsytettyä ulkofileetä.
Suullisen testin perusteella ei kuitenkaan pystytä toteamaan huomattavia eroja pihvien mureustasossa. Adam, Jamie ja paikalle kutsuttu huippukokki Ron Siegel pisteyttävät pihvit makutestissä täysin eri järjestykseen. Myytinmurtajat joutuvat vetäytymään takaisin työpöydän ääreen.
– Ongelma taitaa olla inhimillisessä tekijässä. Tarvitsemme mekaanisen, täysin objektiivisen testin. Mietin myös, että täytyy olla muitakin tapoja mureuttaa lihaa. Mitä jos ammumme sen tykillä teräslevyä päin?
Tykki con carne
On aika virittää tykki con carne. Reilun vertailutuloksen saamiseksi Adam leikkaa kunkin pihvin kahtia. Toinen puolikas ammutaan, toista ei. Pihvit lentävät tykistä arviolta 600 kilometrin tuntivauhdilla. Tykki osoittautuukin aluksi liian tehokkaaksi räjäytysvälineeksi ja lihanpalat lentelevät ympäri testihallia.
– Pihvi on pikemminkin jauhautunut kuin mureutunut, mutta ei hätää: joukossa on kuitenkin myös testauskelpoista lihaa.
Tämän jälkeen Jamie kokeilee lihan mureuttamiseen vielä hiilihappojäällä ja kuulalaakereilla tuunattua kuivausrumpua. Lopuksi lihanpalat paistetaan tarkalleen 70-asteiseksi ja niiden mureutta mitataan tarkalla mekaanisella laitteella. Aluksi lukemat näyttävät tasaisilta, mutta lisätestit osoittavat tykki con carnen voittavan vertailukappaleet mureudessaan.
– Vertailuryhmän pihvit olivat mureuskeskiarvoltaan 1,33. Tykistä ammuttujen keskiarvo oli noin 0,4. Selkeä parannus! Tarvitaan vain 12-metrinen ilmatykki ja kevlaria
Entäpä sitten kuivausrummussa mureutettu liha?
– Se näyttää hajoavan käsiin. Merkittävä parannus, vaikka itse prosessi kaipaa parantelua. Pihvi kuivausrummussa kuulalaakereiden kera todella mureutti pihvin. Ongelma toki oli se, että se hajotti itse kuivausrummun.
Pihvien räjäytys uudestaan
Mekaanisella laitteella mitatut tulokset varmistavat sen, että liha todella paranee paiskomisesta. Lopuksi on vielä aika testata uudestaan räjähteillä mureutettua lihaa
– Vertailuryhmän keskiarvo oli 2,82 ja räjäytettyjen pihvien 1,16. Pureskellessa sitä ei huomaa, mutta kone ei valehtele.
Katso Myytinmurtajat: Räjähtävää lihaa -jakso videolta:
Vastoin kaikkia odotuksia, pihvien räjäyttäminen siis todella parantaa sitä. Älä kuitenkaan kokeile menetelmää kotona. Katso sen sijaan jakso videolta:
(MTV LIFESTYLE)
Uusimmat
-
08:03
Pelaako tähtipelaaja SM-liigan finaaleissa loukkaantuneena? Petteri Sihvosella omat epäilyksensä: "Pudonnut kuvasta"
-
07:50
Eduskunta äänestää ministeri Juuson luottamuksesta ja yöpäivystysten sulkemista koskevasta välikysymyksestä
-
07:46
Guatemalassa ratsia Pelastakaa Lapset -järjestön toimistoon – oikeusministeriön mukaan tapaus liittyy epäiltyihin lasten hyväksikäyttötapauksiin
-
07:45
Älä tee tätä säilytysvirhettä talvivaatteiden kanssa
-
07:39
Outo näky kaukalon yllä hämmensi MM-kisoissa Espoossa – "Katsoin varmaan 100 kertaa"
-
07:33
Syöpädiagnoosin saanut Olga Temonen päivitti vointiaan
-
07:07
Armoton kohtalo MM-kisojen alla – kiekkolupaus vuosiksi ulos maajoukkueesta
-
06:59
Tappara saa ensi kaudelle NHL-superlupauksen – joukkue ”hyvin pitkälle lukittu”
-
06:51
Vihreät ihmettelevät, miksi Keskusta ja Liike Nyt eivät kysyneet puoluetta mukaan välikysymykseen talouspolitiikasta
-
06:37
Tekoäly siivitti Microsoftin hyvään tulokseen – myös Googlen emoyhtiön tulos ylitti odotukset
-
06:29
Suomessa on yksi väestöryhmä, jossa alkoholi on ykköstappaja – taustalla kaksi tekijää
-
06:24
Sebastian Aho tälläsi voittomaalin – Carolina ja Florida jyräävät jatkopaikkaa kohti NHL:ssä
-
06:22
"Hätäinen vastahyökkäys" kostautui – Ukraina menetti arvokkaita Abrams-tankkeja, kuvat todistavat
-
06:03
Politico: Yhdysvallat julkistamassa pian Ukrainalle annettavan kuuden miljardin dollarin aseapupaketin
-
06:02
Kalle Rovanperällä uusi työkalu – "Täyttä tekemistä"
-
05:57
Turku on suomalaisen salatieteen keskus – kaupungin ilmiöitä tutkineet kirjailijat yllättyivät
-
05:40
Korkein oikeus tyrmäsi Trumpin haaveet: Entisellä presidentillä ei ole täydellistä syytesuojaa
-
05:39
LVI-teknikko rakensi taloa Taivalkoskella – sitten tarvikkeita alkoi löytyä oudoista paikoista
-
05:00
Vivi Wahlström poistuu Salkkareista ruutulapsensa Hugon kanssa: "Kaikki hyvä loppuu aikanaan"
-
03:00
THL: Multaa ja kompostituotteita kannattaa käsitellä varoen – vakavan sairauden vaara
-
Lataa lisää