Muutkin kuin koirat ahdistuvat uudenvuoden paukkeesta: Eläinsuojeluyhdistys muistuttaa vaarasta hevostalleilla

Miten koiran paukkupelko hallintaan? Asiantuntijan vinkit uuteenvuoteen 5:34
KATSO MYÖS: Miten koiran paukkupelon saa hallintaan? Nappaa asiantuntijan vinkit uuteenvuoteen.

Uudenvuoden tienoilla keskitytään usein koirien paukkuarkuuteen, mutta on hyvä muistaa, ettei hevostallienkaan lähettyvillä kannata räjäytellä raketteja.

Monet koirat tunnetusti arastelevat uudenvuoden juhlimisesta aiheutuvaa pauketta, mutta rakettien ystävien sekä muidenkin eläinten omistajien on syytä muistaa, että koira ei ole ainoa eläin, joka voi stressaantua juhlahumusta.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys muistuttaa tiedotteessaan, että erityisen paljon ilotulitteista stressaantuvat hevoset. Ilotulitteiden ampuminen on sallittua uudenvuodenaattona iltakuudesta aamukahteen asti. Hesy suositteleekin siirtämään hevoset jo hyvissä ajoin ennen iltaa sisätiloihin.

Ratsastustalleilla ilotulitteiden aiheuttama pauke ja valonvälähtely voi aiheuttaa ongelmia, sillä hevonen on laumaeläin. Niinpä yhden hevosen paniikki ja pelo voi tarttua myös muihin hevosiin.

Lemmikkien ja kotieläinten lisäksi ilotulitteista voivat stressaantua niin tuotantoeläimet kuin luonnoneläimetkin, jotka puolestaan saattavat paeta ajoteille karkuun aiheuttaen näin kolaririskin.

Hesy varoittaa, että peloissaan oleva hevonen voi pyrkiä pakoon karsinastaan ja rynnätä päin seiniä tai hypätä pystyyn. Tallinpitäjien olisikin hyvä varmistaa, etteivät hevoset voi satuttaa itseään mihinkään karsinoissaan.

Hesy suosittelee, että tallissa olisi joku päivystämässä ilotulituksen ajan. 

Hevoset voivat säpsähdellä vielä juhlimista seuraavana päivänä, mikä on riski myös hevosten kanssa toimiville ihmisille.

Aiemmin tässä kuussa muun muassa Ilta-Sanomat uutisoi, kuinka Jaakko Parkkalin ja Jaajo Linnonmaan ilotulitustempaus sai hevoset pillastumaan Espoon Kauklahdessa.

Katso myös: Koirien ja hevosten ohella kissakin voi pelätä ilotulitteita 

Myös kissa voi pelätä ilotulitteita 1:41
Miten kissan paukkupelkoa voi helpottaa?

Lähde: Hesy

 

Lue myös:

    Uusimmat