Autoilija! Jos sinulle näytetään hevosen selästä tätä merkkiä, pysähdy välittömästi

Näin viestit vilkulla ohittajalle 1:03
Näin autoilija voi viestiä vilkulla takanaan ajavalle.

Ratsukko tai hevoskärry on ohitettava hiljaisella nopeudella ja pitämällä kunnolla turvaväliä. Kaikkein rauhallisinkin ratsu voi pelästyä ja toimia arvaamattomasti, jos se ohitetaan välinpitämättömällä tavalla.

Tiellä liikkuvaan ratsukkoon tai hevosajoneuvoon on suhtauduttava huomaavaisesti. Kun kohtaa hevosen, on alennettava nopeutta ja seurattava ratsastajan käsimerkkejä. Jos tämä pyytää pysähtymään nostamalla käden pystyyn, on silloin pysähdyttävä.

– Hevonen on saaliseläin ja voi pillastua yllättävissä tilanteissa, vaikka se olisikin hyvin koulutettu ja totutettu liikenteeseen. Kun hevonen säikähtää, käyttäytyy se helposti arvaamattomasti ja voi paeta hallitsemattomasti. Tällöin se voi heittää ratsastajan selästään, hypätä ojaan tai tulla suoraan lähestyvän ajoneuvon eteen, yhteyspäällikkö Tuula Taskinen kertoo Liikenneturvan tiedotteessa.

Ratsukko on ohitettava rauhallisesti tasaisella nopeudella ja riittävin turvavälein joka suuntaan. Äkkinäisiä liikkeitä tai äänimerkkejä on ehdottomasti vältettävä, ja kaukovalot on vaihdettava lähivaloille ohituksen ajaksi. Varsinkin edestä lähestyttäessä kaukovalot häikäisevät sekä hevosta että ratsastajaa tai ohjastajaa.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen muistutti keväällä, että mikäli auton perässä on perävaunu, rämisee se varsinkin kuoppaisella soratiellä ajettaessa – siis juuri siellä, missä todennäköisyys kohdata hevonen on suurin.

– Tällainen yhtäkkinen rämähdys saattaa pelästyttää hevosen. Kohtaaminen tai ohittaminen perävaunun kanssa kannattaa ajoittaa mahdollisimman tasaiselle tien kohdalle ja kohdatessa vielä tarvittaessa vaikka pysähtyä yllättävien äänten välttämiseksi, Vesalainen ohjeisti.

Liikenneturvan Taskinen huomauttaa, että ratsukkoa ei voi lähteä ohittamaan, jos vastaantulevien kaistalla on liikennettä.

– Silloin pitää rauhassa odottaa turvallista ohituspaikkaa. Ei kuitenkaan kannata jäädä turhaan ratsukon taakse odottelemaan, sillä vaikka hevosen näkökenttä on rajallinen, on se erittäin hyvällä kuulollaan todennäköisesti havainnut lähestyvän ajoneuvon, Taskinen sanoo.

Jokaisella vastuu turvallisuudesta

Hevosten kanssa liikkuvat raportoivat aika ajoin tilanteista, joissa ajoneuvon kuljettaja ohittaa ratsukon vaarallisesti. Tietoa hevosen turvallisesti ohittamisesta jaetaankin ahkerasti, mutta kohtaamisia tapahtuu useimmille tienkäyttäjille harvoin, mikä asettaa omat haasteensa kuljettajille.

– Aiheen saamasta huomiosta päätellen voi joka tapauksessa sanoa, ettei hevosen kohtaaminen liikenteessä ole ongelmatonta. Piittaamatonta tai ajattelematonta käyttäytymistä on varmasti jokaisessa tienkäyttäjäryhmässä, mutta jokaisen olisi hyvä muistaa vastuunsa muiden tielläliikkujien turvallisuudesta, Taskinen pohtii.

Uusi laki vaatii: Valot myös ratsukolle

Kesäkuun alusta voimaan tullut uusi tieliikennelaki toi muutoksen ratsukoiden osalta. Jatkossa myös ratsukoilla on muiden hevosajoneuvojen tavoin oltava hämärän tai pimeän aikaan valaisimet, valkoinen valo eteenpäin ja punainen taaksepäin.

– Lisänäkyvyyttä pimeän tai hämärän aikaan saa helposti heijastimilla, jotka on syytä sijoittaa hevosen jalkoihin. Tällöin ne näkyvät liikkuvina hyvin joka suuntaan. Lisäksi ratsastajan kannattaa käyttää heijastinliiviä tai heijastavaa takkia, kannustaa Taskinen.

Toimi näin, kun kohtaat hevosen liikenteessä

  • Kun kohtaat hevosen, alenna ajonopeuttasi. Vaihda myös pitkiltä lyhyille ajovaloille.
  • Tarkkaile ratsastajan tai ohjastajan käsimerkkejä. Jos tämä pyytää sinua pysähtymään, pysähdy.
  • Ohita ratsukko kunnon turvavälillä ja vain turvallisessa paikassa, ei tunkemalla ahtaaseen väliin.
  • Pidä vauhti tasaisena ja nosta nopeutta maltillisesti vasta reilusti ohituksen jälkeen.
  • Älä soita äänimerkkiä tai kaasuta. Hevosen pillastumisesta voi koitua kohtalokkaat seuraukset.

Lähde: Liikenneturva

Artikkeli on uusinta kesältä 2020.

Lue myös:

    Uusimmat