Koiranomistaja, edessä on karkaamisen ruuhka-aika: Varustaudu uudenvuoden lenkille tuplavarmistuskikalla!

Miten koiran paukkupelko hallintaan? Asiantuntijan vinkit uuteenvuoteen 5:34
Miten koiran paukkupelko hallintaan? Katso videolta asiantuntijan vinkit uuteenvuoteen.

Uudenvuodenaaton koiralenkeille kannattaa varustautua mahdollisimman hyvin ja ottaa etukäteen selvää tahoista, jotka auttavat lemmikin karatessa.

Uudenvuoden juhlallisuudet ilotulitteineen tuottavat monille iloa, mutta kodin karvakorville pauke ja välke voi olla suorastaan kauhistuttavaa.

Agria Eläinvakuutus muistuttaa tiedotteessaan, että uusivuosi on suorastaan koirien karkaamisen ruuhka-aikaa. Osa koirista ei välttämättä reagoi ilotulitteisiin mitenkään, mutta osalla haukuista vuodenvaihde saattaa kulua esimerkiksi sängyn alla täristen.

Ulkoilun aikana yllättävä pauke voi saada koiran panikoimaan niin pahasti, että se hädissään karkaa. 

Kotona koiralle on hyvä tarjota mahdollisimman turvallinen tila oleskeluun ja ulkoillessa pyrkiä takaamaan esimerkiksi tuplavarmistuksella, ettei koira pääse karkuun.

Rauhallinen tila kotona

Koiralle kannattaa varata kotoa jokin rauhallinen huone tai nurkkaus, jonne se voi halutessaan vetäytyä rauhoittumaan. Pelokasta koiraa ei kannata jättää kuitenkaan yksin kotiin, sillä koira hakee usein turvaa juuri omistajastaan.

Omistajan olisikin itse hyvä käyttäytyä mahdollisimman rauhallisesti ja normaalisti, jottei ihmisen stressi pahentaisi koiran pelkotilaa.

Huone, jossa koiran kanssa oleillaan, olisi hyvä eristää mahdollisuuksien mukaan ilotulitteiden paukkeelta ja valoilta vetämällä verhot ikkunoiden eteen ja koittamalla peittää ulkoa kuuluva pauke esimerkiksi radion tai television äänillä.

Koiralle voi antaa myös esimerkiksi herkkuluun, mutta pelokkaana lemmikki ei välttämättä halua juurikaan syödä. 

Jos uudenvuodenaatto on ollut perinteisesti koiralle täyttä tuskaa, omistaja voi hyvissä ajoin keskustella eläinlääkärin kanssa mahdollisista rauhoittavista lääkkeistä. Vuodenvaihdetta voi lähteä viettämään myös mahdollisimman rauhalliselle paikalle, kuten mökille tai lentokenttien läheisyydessä sijaitsevaan hotelliin.

Tuplavarmistuksella turvaa ulkoilulle

Suomen Kennelliitto ry toteaa tiedotteessaan, että koiran kanssa ulkoillessa vuodenvaihteessa olisi tärkeää keskittyä täysin koiraan. Vaikka koira ei reagoisikaan ilotulitteisiin voimakkaasti, sitä ei kannata ottaa mukaan katsomaan raketteja.

Kennelliitto ehdottaa yhdeksi keinoksi koiran karkaamisen estämiselle sen, että koiralla käytettäisiin lenkillä mahdollisuuksien mukaan sekä kaulapantaa että valjaita – ikään kuin tuplavarmistuksena. Kaulapannassa olisi hyvä olla myös omistajan yhteystiedoilla varustettu laatta.

Karkaamisen mahdollisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota myös kotona ja pitää huoli, ettei pelästynyt koira pääse luikahtamaan karkuteille esimerkiksi raollaan olevasta ovesta.

Agria Eläinvakuutuksen tiedotteessa kehotetaan ulkoiluttamaan koira uudenvuodenaattona mahdollisuuksien mukaan jo aikaisemmin päivällä pidemmän kaavan mukaan, jolloin illansuussa riittää vain hyvin pikainen ulkoilu.

Ilotulitteita saa ampua virallisesti iltakuuden ja aamukahden välillä, eikä ääniarka koira halua välttämättä kävellä lainkaan, jos lähistöllä ammutaan raketteja.

Mitä tehdä jos koira karkaa?

Karanneita eläimiä etsivien järjestöjen yhteystiedot

Etsijäkoiraliitto 040 724 8614, www.etsijakoiraliitto.fi
Suomen etsijäkoirat ry 040 968 5985
Vainu – Eläinetsijäkoirat 041 805 9423

Agria Eläinvakuutus muistuttaa, että paniikissa koira voi pinkoa pakoon pitkiäkin matkoja eikä yleensä anna ihmisten lähestyä itseään. Tilanteessa on tärkeä pysyä itse rauhallisena eikä lähteä juoksemaan karanneen koiran perään tai huutaa sitä nimeltä. Agrian mukaan karkuri palaa usein itse takaisin tilanteen ollessa ohi.

Jos koira ei kuitenkaan palaa itsekseen takaisin, sitä voi houkutella esimerkiksi hyvän ruoan hajulla. Karkaamispaikalle tai kotipihalle voi viedä todella vahvasti tuoksuvaa ruokaa. Karkaamispaikalle kannattaa jättää myös omistajan vaatekappale.

Kennelliitto kehottaa olemaan yhteydessä karanneita eläimiä etsiviin järjestöihin. Omalla alueella toimivaan järjestöön kannattaa tutustua varmuudeksi jo etukäteen.

Koiran katoamisilmoitusta kannattaa levittää mahdollisimman laajalti ja hyödyntää varsinkin sosiaalista mediaa.

Etsijäkoiraliiton neuvontapuhelin on uutenavuotena auki vuorokauden ympäri, ja Agrian mukaan valtaosa karkureista palautuukin kotiin neuvonnan ja ohjeiden avulla. Jos alueella toimii etsijäkoiria, sellaisenkin voi saada tarvittaessa avuksi.

– Karkurieläimet eivät odota pelastajia samoin kuin eksyneet ihmiset. Jos niitä lähestyy liikaa, ne lähtevät kauemmas karkuun. Tyypillisesti karkurit saadaan kiinni houkuttelemalla niitä maastoon tehtyjen hajujälkien ja/tai grillaamisen avulla, Etsijäkoiraliiton koulutus- ja etsintävastaava Lena Lundell selittää Agrian tiedotteessa.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran joulukuussa 2022.

Katso myös: Mitä koiran eleet kertovat?

"Tavallisin ele, mitä ihmiset eivät huomaa ollenkaan"– tätä koiran eleet kertovat 1:38
Koiran ymmärtäminen lähtee sen eleistä.

Lue myös:

    Uusimmat