Muslimiksi kääntynyt lähetyksessä: Koraanin mukaan mies ja nainen ovat tasa-arvoisia

Muslimiksi kääntynyt Isra Lehtinen kertoi Studio55.fi-lähetyksessä, mitä Koraani sanoo naisen asemasta.

Islamista ajatellaan yleensä, että nainen on alistetussa asemassa. Päivän vieras Isra Lehtinen huomautti, että naisen alistaminen ei johdu uskonnosta vaan tulkinnasta. Islam on universaali uskonto, ja eri muslimimaissa on käytössä eri tavat.

– En minä toimi suomalaisena musliminaisena samalla tavalla kuin jossain Arabimaassa. Arabimaidenkin välillä on eroja, Lehtinen sanoi.

Muslimimaissa naisten asema on monesti kiinni taloudellisesta asemasta. Koulutettujen ja varakkaiden naisten asema on hyvä, mutta köyhän naisen asema ei.

– Eipä tämä ole vierasta täällä Suomessakaan. Kyllä se koulutus miehen tai naisen asemaa Suomessakin parantaa, Lehtinen huomautti.

Koraani kirjana on uskonnollis-eettinen. Niin sanotun lain osuus on vain pari prosenttia. Lainoppiin kuuluu myös tapakäytäntö, joten laki-sanalla on laaja merkitys. Koraani puhuu vain taloudellisista sopimuksista.

– Sekin lähtee siitä ajasta, kun naiset olivat kaikkialla maailmassa enemmän kotona, jolloin he eivät tunteneet taloudellista elämää niin paljon, Lehtinen kertoi.

Paljon keskustellaan siitä, miten lainoppi on lähtenyt kehittymään Koraanista, ja onko aina hyvä, mihin suuntaan se on kehittynyt.

Lehtisen mukaan kaikilta osin ei ole ehkä pysytty tarpeeksi siinä, mitä Koraani sanoo. Perheoikeuden suhteen lainoppi ei ole juuri kehittynyt.

– Siinäkin eri islamin lakikoulukuntien välillä on kovasti eroa. Hanafi-koulukunta, jota on Turkissa ja jota pidetään liberaalina, on naisen avioeron suhteen kaikkein tiukin, Lehtinen totesi.

Klikkaa kuvaa ja katso päivän lähetyksestä, mitä hyvää islamista voi oppia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja