Suomalainen nainen: Tämän vuoksi käännyin muslimiksi

Miksi suomalainen nainen haluaa käyttää huivia? Mikä islamissa viehättää? Isra Lehtinen kertoo, miksi hän kääntyi muslimiksi.

Isra Lehtinen kääntyi muslimiksi vuonna 1991. Islamissa viehättivät loogiset opit ja yksi jumala. Kristinuskosta hän vieraantui opillisista syistä.

– Kolminaisuusoppi tökki, eikä raamattu vastannut Jumalan etsintääni, Lehtinen perustelee.

1980-luvun alussa Isra Lehtinen oli luterilainen lukiolainen, joka etsi itseään. Kymmenen vuoden päästä islam tuli hänen eteensä mediassa.

– Ensimmäistä juttua lukiessani tunsin sympatiaa haastateltavaa kohtaan, jota toimittaja pisti 6–0, Lehtinen muistaa.

Lehtinen huomasi, että islam on lähellä hänen omaa arvomaailmaansa. Vuoden ajan hän otti selvää uskontoon liittyvistä asioista.

– En halunnut tehdä hätäisiä johtopäätöksiä, hän sanoo.

90-luvun alussa islamista oli Suomessa niukasti tietoa saatavilla. Lehtinen tutustuikin Koraaniin sekä muuhun englanninkieliseen kirjallisuuteen saatuaan ne Ruotsista.

Muutoksia elämään

Uskontunnustus sinetöi muslimiksi kääntymisen. Islam on myös elämäntapa, joten Lehtisen elämään tuli pieniä muutoksia.

Yksi tärkeä osa uskontoa on rukoileminen, jota Lehtinen opetteli ennen uskontunnustusta. Hän otti käyttöön Isra-nimen, joka on Koraanista. Hän ei kuitenkaan vaihtanut nimeään virallisesti, kuten jotkut tekevät.

Ruokatottumukset eivät muuttuneet juurikaan, mutta alkoholi jäi pois pikku hiljaa. Lehtinen ei koe sitä enää edes tarpeellisena.

– Jos siinä on jotain hyvää, niin on siitä paljon haittaakin.

Kuukauden päästä uskontunnustuksesta Lehtinen alkoi käyttää huivia. Hän tuntee, että se on yksi osa uskontoa.

Lehtinen myöntää, että jotkut tuntevat sosiaalista painetta käyttää huivia. Hän kuitenkin toteaa, että se on jokaisen oma päätös.

– Jos sen tekee toisen ihmisen takia, se ei ole uskonnollinen teko.

Hän tietää musliminaisia, jotka eivät pidä huivia. Heistä saatetaan luulla, että he ovat jättäneet uskonnon. Muuten asiaan ei kiinnitetä sen erikoisemmin huomiota.

Yhteisö on muuttunut lyhyessä ajassa

Kun Lehtinen kääntyi muslimiksi, heitä oli Suomessa vain muutama tuhat. Moskeijassa kävi pieni joukko ihmisiä, joihin tutustui helposti.

– Itse arastelin moskeijaan menoa, kun en itse vielä ollut muslimi. Kun aloin käydä luennoilla, tutustuin pian muihin. Olen itse sosiaalinen, joten sekin auttoi, Lehtinen kertoo.

Parissakymmenessä vuodessa muslimien määrä Suomessa on kaksinkertaistunut, ja heitä on nyt 50 000–60 000.

– Muslimiyhteisön muutos näkyy määrällisesti. Ja kun meitä on paljon, on myös paljon niitä, joita ei tunne lainkaan, Lehtinen toteaa.

Muslimit tulevat eri maista, joten yhteisö on monikulttuurinen. Pitää olla selvillä, mikä on uskontoa ja mikä kulttuuria. Itse islamin uskosta Lehtinen ei löydä moitittavaa, mutta tulkinnat uskonnosta ärsyttävät häntä. Hän on joutunut lukuisat kerrat törmäyskurssille naisiin liittyvissä asioissa.

Musliminaiset kokevat syrjintää epäsuorasti sekä yhteisön sisältä että ulkopuolelta. Sisäinen syrjintä ilmenee maahan muuttaneiden miesten asenteissa.

– Tosin ne ovat muuttuneet huomattavasti parempaan suuntaan, eikä monella heistä ole paljonkaan sukupuoleen kohdistuvia asenteita. Se on myös naisesta kiinni. Kaikilla ei ole osaamista tai rohkeutta toimia yhteisössä, Lehtinen sanoo.

Islamin arvot ovat hyviä

Lehtinen on löytänyt islamin kautta itsensä. Hän kokee, että islamin opetukset ja arvot ovat hyviä.

– Uskon ydin on se, minkälainen suhde on toisiin ihmisiin.

Kultainen sääntö: "Älä tee toiselle sellaista, mitä et haluaisi itsellesi tehtävän" pätee niin islamin uskonnossa kuin muissakin uskonnoissa.

– Tämä voi tuntua naiivilta, mutta idealismia tarvitaan, Lehtinen toteaa.

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu

Kuvat:Lehtikuva ja Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat