Murhasta ja raiskauksesta kuolemaan tuomittu mies selvisi hengissä teloitusyrityksestä – nyt hän kuoli koronavirukseen odottaessaan uutta teloitusta

Trumpin hallinto teloittaa rikollisia pikavauhtia – nämä kolme ihmistä ovat saamassa kuolemantuomion ennen vallan vaihtumista 5:32
Video: Myös Yhdysvaltojen liittovaltio on teloittanut presidentti Donald Trumpin kaudella vankeja

Kuolemaantuomittu Romell Broom on kuollut 64-vuotiaana vankilassa Ohion osavaltiossa Yhdysvalloissa. Kuolinsyyksi epäillään koronaviruksen aiheuttamaa tautia. Broom tuli kuuluisaksi hänen selvittyään hengissä teloitusyrityksestä. 

Mies oli määrä teloittaa syyskuussa 2009 myrkkyruiskeella. Teloitus kuitenkin epäonnistui, kun Broomilta ei onnistuttu löytämään verisuonta, johon myrkky olisi voitu injektoida.

Häntä pistettiin neulalla yhteensä 18 kertaa. Teloitusta yritettiin noin kahden tunnin ajan, jona aikana Broom huusi tuskissaan. 

Osavaltion silloinen kuvernööri Ted Strickland määräsi teloituksen lopulta keskeytettäväksi.

Broomin vetoomukset hylättiin

Broom oli kuitenkin edelleen määrä teloittaa hänen juristiensa vetoomuksista huolimatta. Puolustusasianajajat olivat sitä mieltä, että teloitusyritys oli itsessään “julma ja epätavallinen rangaistus”, jollaiset kielletään perustuslain kahdeksannessa lisäyksessä.

Lisäksi Broomin puolustus oli sitä mieltä, että uusi teloitusyritys olisi kahdesti rankaisemista samasta teosta, mikä on kielletty perustuslain viidennessä lisäyksessä.

Broomin uusi teloituspäivä oli määrätty viime kesäkuulle, mutta kuvernööri Mike DeWine lykkäsi teloituksen vuoteen 2022.

Broom tuomittiin kuolemaan vuonna 1984 Ohion Clevelandissa tapahtuneesta 14-vuotiaan Tryna Middletonin murhasta, sieppauksesta ja raiskauksesta.

Broom kirjoitti vankilassa kokemuksistaan kirjan nimeltä Surivivor on death row.

Kuolemantuomiot keskeytyksissä Ohiossa

Kuolemantuomiot ovat tällä hetkellä keskeytyksissä Ohiossa, kuten monissa muissakin osavaltioissa, sillä osavaltioilla on vaikeuksia löytää myrkkyruisketeloituksissa käytettäviä aineita.

Useat lääkeyhtiöt ovat kieltäytyneet toimittamasta osavaltioille tuotteita. 

Kuvernööri DeWine on kehottanut Ohion lainsäädäntöelintä muuttamaan lakia siten, että se sallisi muutkin teloitustavat kuin myrkkyruiskeen.

Yhdysvalloissa ei ole enää yhtäkään osavaltiota, joka käyttäisi ensisijaisena teloitusmenetelmänä jotakin muuta kuin myrkkyruisketta.

Viitisentoista osavaltiota antaa mahdollisuuden muuhunkin teloitustapaan, jos myrkkyruiske ei ole mahdollinen, mutta Ohio ei ole yksi niistä.

Teloitusaineden puutteen lisäksi esimerkiksi Pohjois-Carolinassa telotukset ovat olleet vuosia keskeytyksissä, sillä osavaltion lääkäriliitto kieltää lääkärinvalan antaneita osallistumasta teloituksiin.

Ohion rikosseuraamusviraston mukaan osavaltion vankiloissa on kuollut tai epäillään kuolleen koronavirustautiin 124 vankia.

Ohiossa peräti kaksi tapausta

Broomin tapausta vastaava tapaus sattui niin ikään Ohiossa vuonna 2017, jolloin murhasta tuomitun Alva Campbellin teloitus jätettiin tekemättä, kun häneltä ei löytynyt myrkkyruiskeelle sopivaa suonta. 

Kuvernööri John Kasich määräsi Campbellin teloituksen lykättäväksi kahdella vuodella. Campbell ehti kuolla ennen uutta teloitusta 69-vuotiaana keuhko- ja sydänsairauksiin.

Lähteet: The Guardian, Death Penalty Information Center 1 ja 2

Lue myös:

    Uusimmat