Ainoan Yhdysvaltojen liittovaltion teloitusjonossa olevan naisen kuolinpäivää lykättiin jälleen – tappoi raskaana olevan naisen, jotta saisi vauvan itselleen

Ainoan Yhdysvaltojen liittovaltion teloitusjonossa olevan naisen kuolinpäivää lykättiin jälleen – tappoi raskaana olevan naisen, jotta saisi vauvan itselleen 0:56
Montgomery murhasi vuonna 2007 raskaana olevan naisen ja kaappasi lapsen kohdusta.

Yhdysvalloissa päätettiin jälleen lykätä ainoan liittovaltion teloitusjonossa olevan naisen teloitusta. Lisa Montgomery, 52, on tuomittu kuolemantuomioon raskaana olevan naisen murhasta.

Montgomery oli määrä teloittaa 8. joulukuuta, mutta tuomion toimeenpanoa lykättiin, koska Montgomeryn asianajaja sairastui koronaviruksen aiheuttamaan tautiin, eikä pystynyt tekemään asianmukaista armahduspyyntöä.

Uudeksi päivämääräksi annettiin 12. tammikuuta, mutta aikataulusta syntyi byrokraattinen kiista. Puolustuksen mukaan uutta teloituspäivää ei voinut määrätä, kun toimeenpano oli niin sanotusti jäissä.  

Sen seurauksena liittovaltion tuomari päätyi lykkäämään sitä yhä tuonnemmas. On siis mahdollista, että Montgomery teloitetaan vastavalitun presidentin Joe Bidenin astuttua jo virkaansa.

Biden vastustaa kuolemantuomiota, mutta vielä hetken istuva presidentti Donald Trump puolestaan omalla virkakaudellaan määräsi liittovaltion teloituksia toteutettavaksi ensi kertaa moniin vuosiin.

Yhdysvalloissa kuolemantuomioita jaetaan niin osavaltioiden kuin liittovaltion tasolla, mutta jälkimmäisessä ne ovat olleet harvinaisempia.

Trump on kuitenkin viimeisinä virkakuukausinaan kiirehtinyt useiden kuolemaantuomittujen teloituksia, ja niitä on kuluneena vuonna toteutettu enemmän kuin vuosikymmeniin.

Tappoi äidin ja leikkasi vauvan ulos vatsasta

Montgomery kaappasi vuonna 2007 kahdeksannella kuulla raskaana olleen Bobbie Jo Stinnetin ja kuristi hänet kuoliaaksi.

Sen jälkeen Montgomery leikkasi syntymättömän vauvan ulos Stinnetin kohdusta ja karkasi tämän kanssa, kunnes jäi kiinni teostaan. Vauva selvisi elossa.

Montgomeryn puolustuksen mukaan hän on kärsinyt vuosia vakavista mielenterveysongelmista, ja on tullut lapsuudesta saakka seksuaalisesti hyväksikäytetyksi, pahoinpidellyksi ja raiskatuksi isäpuolen toimesta. Puolustuksen mukaan hänellä on diagnosoitu kaksisuuntainen mielialahäiriö ja post-traumaattinen stressioireyhtymä, jotka johtuvat lapsuuden traumoista.

On yhä epäselvää, miten Bidenin valtakaudella käsitellään teloituksia, jotka on määrätty toimeenpantavaksi Trumpin kaudella.

Jos Montgomery teloitetaan, hän olisi ensimmäinen liittovaltion teloittama nainen sitten vuoden 1953.

Trumpin hallinto teloittaa rikollisia pikavauhtia – nämä kolme ihmistä ovat saamassa kuolemantuomion ennen vallan vaihtumista 5:32

Video: Trumpin hallinto teloittaa rikollisia pikavauhtia – nämä kolme ihmistä ovat saamassa kuolemantuomion ennen vallan vaihtumista

Lue myös:

    Uusimmat