Mainos

Murharyhmän poliisi Kristiina Mikkilä rajusta työstään: "Puolustuskyvyttömät uhrit koskettavat eniten"

0:46

Ota rahat ja juokse -ohjelmassa kilpailijoiden piilottamia salkkuja etsivä virkavapaalle Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikön murharyhmästä jäänyt Kristiina Mikkilä avautuu työstään.

Katso videolta artikkelin yltä ote Ota rahat ja juokse -sarjan uuden kauden ensimmäisestä jaksosta!

Suositun Ota rahat ja juokse -ohjelman uudella kaudella etsivänä nähdään virkavapaalla oleva poliisi Kristiina Mikkilä. 13 vuotta alalla työskennellyt nainen kertoo työstään poliisin väkivaltarikosyksikön murharyhmässä.

Naisen työnkuvaan kuuluvat astetta vakavammat väkivaltarikokset Helsingin alueella, muun muassa törkeät pahoinpitelyt, kuolemansyyn tutkinta, henkirikokset ja kadonneet henkilöt.

Yksi Mikkilän työhistorian ikävin ja mieleenpainuvin tapaus oli myös mediassa paljon puhuttanut 8-vuotiaan Vilja Eerikan murha, jossa hän työskenteli päätutkijana.

– Kaikki sellaisen tapaukset, joissa uhrina on puolustuskyvytön, esimerkiksi viaton lapsi tai vanhus, koskettavat eniten, konstaapeli kertoo.

"Jatkuva kuoleman parissa työskentely muistuttaa elämän ainutkertaisuudesta"

Murharyhmään tutkijaksi Mikkilä päätyi siksi, että hänellä on aina ollut kiinnostusta sekä ihmiselämää että kuolemaa kohtaan. Toistuvasti elämän kurjan puolen äärellä työskentelevä nainen kertoo kuitenkin löytävänsä työstään myös voimavaroja elämään, mikä on tehnyt hänestä kiitollisemman.

– Olen koittanut kääntää sen positiiviseksi voimavaraksi. Kun näkee tätä elämän synkkää ja raadollista puolta, osaa olla kiitollisempi elämän hyvästä. Jatkuva kuoleman parissa työskentely muistuttaa elämän ainutkertaisuudesta.

"Kyynistyminen tapahtuu salakavalasti ja huomaamattomasti"

Mikkilä kertoo olevansa positiivinen, elämäniloinen nainen, joka innostuu helposti. Työ rankassa ja synkässä maailmassa saattaa kuitenkin tehdä kyyniseksi, mitä vastaan rikoskonstaapeli haluaa taistella.

– Kyynistyminen tapahtuu salakavalasti ja huomaamattomasti. On luonnollista, että kohdatessamme niin paljon surullisia ihmiskohtaloita, jonkinlainen suojahaarniska rakentuu itsesuojelumekanismina vuosien mittaan ja niin täytyykin tapahtua jaksaaksemme. Vielä tärkeämpää omasta mielestäni on kuitenkin osata ja muistaa riisua tuo suojahaarniska, jotta inhimillisyys ihmisyys ja kyky tuntea säilyvät.

"Vaara on jollain tapaa aina läsnä"

Työ murhien ja väkivaltarikoksien äärellä kuulostaa vaaralliselta. Mikkilä ei kuitenkaan koe pelkäävänsä töissä.

– Ollaanhan me päivittäin tekemisissä arvaamattomien ihmisten parissa. Vaara on jollain tapaa aina läsnä, mutta en pelkää oman henkeni puolesta.

Virkavapaalla olleessaan rikoskonstaapeli päätyi mukaan siviilinä Ota rahat ja juokse -ohjelman etsiväksi.

Ohjelmassa kilpailijat saavat tunnin aikaa kätkeäkseen 10 000 euron rahasalkun. Jos etsivät eivät löydä salkkua 30 tunnin aikana, kilpailijat saavat pitää piilottamansa rahat.

Ota rahat ja juokse MTV3-kanavalla ja Katsomossa tiistaisin 18.9. klo 21 alkaen.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja