Mummoilusta tuli muotia: Nuoret naiset hurahtivat isoäitien harrastuksiin

Viime aikoina nuoretkin naiset ovat innostuneet isoäitien elämäntavasta, ja touhuavat perinteisiä askareita aina hillojen säilömisestä neulomiseen. Blogeissa ja keskustelupalstoilla ihastellaan verkkaista elämäntyyliä ja vanhanajan puuhastelua, eli mummoilua. Mistä mummoilussa on kyse?

Helsingin yliopiston tutkija Timo Kopomaa ei tunnista mummoilua terminä, mutta sanoo, että muutama vuosi sitten pinnalla ollut "kotoilu" liippaa sitä läheltä.

– Siihen liittyi, että harrastetaan kotiin liittyviä asioita trendikkäästi, Kopomaa kertoo.

Hän arvelee mummoilun olevan myös osa isompaa leppoistamisen trendiä. Kopomaa kuvailee, että leppoistamiseen kuuluu työelämässä puhuttava downshiftaaminen, kohtuullistaminen ja elämisen tahdin hidastaminen, slow life.

– Marjastus ja sienestys ovat merkkejä hidastamisesta, että pysäytetään arkea. Haetaan vaihtoehtoja, Kopomaa sanoo. DVD:n sijaan viihdytäänkin vaikka perinteikkään lautapelin ääressä.

– Mummoilu-sana viittaa nostalgisuuteen, muisteluun, ja siihen, että arvostetaan vanhoja ilmiöitä.

Nostalgia myös myy. Kopomaa huomauttaa, että isoäitiin ja isoäidin aikaan viittaamista käytetään kaupallisestikin keinona luoda tuotteista myönteistä mielikuvaa perinteikkäinä ja laadukkaina vaihtoehtoina.

Kolmekymppisten trendi?

Kopomaa sanoo yhden syyn mummoilun suosioon voivan olla se, että kun ihmisten menovaihe alkaa niin nuorena, bilettämiseen väsytään jo reilusti alle kolmenkympin.

– Valitaan se rauhallisempi elämäntyyli, ja sille täytyy keksiä ironisoitu nimike, Kopomaa pohtii. Tai sitten mummoilu ja leppoistaminen on vain yksi vaihe elämänkaaressa.

Kopomaan mukaan myös miehet ovat löytäneet mummoilun - tosin pappailuna.

– Miehillä vastaavia asioita ovat pappapomot, vanhat autot, harrastuksena vanhojen autojen kunnostaminen, joita rakennetaan vuosia, omien harrastustilojen rajaaminen, vinyylilevyt ja vaikka keräileminen. Miesten keskuudessa löytyy samantyyppistä itsetekemisen arvostusta.

"Ei oikeaa kunnioitusta"

Nykyajan ihmisten seikkailullisuus panee kokeilemaan uusia tapoja suhtautua elämään. Halutaan erottua muista ja kokeilla trendejä.

Kopomaa ei kuitenkaan usko, että mummoilu ilmiönä tarkoittaisi sitä, että vanhuksia arvostettaisiin enemmän.

– Tuntuu, että tässä mummoilussa on ehkä jotain ironistakin sävyä. Vanhusten asema ja oikeudet eivät ole kunnossa. Ei se ole oikeaa kunnioitusta. En usko että ilmiössä aidosti arvostetaan vanhoja ihmisiä ja vanhaa aikaa.

Studio55.fi/Annimari Pasanen

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja