Suomalaiset metsästysseurat pulassa ilman nuoria? Jäsenistö vanhenee

Metsästysseurojen jäsenten keski-ikä on noussut huomattavasti. Seurat tarvitsevat kipeästi uutta verta oppimaan metsästystaitoja vanhemmilta konkareilta. Motivaatio harrastukseen pitäisi syttyä jo nuorena.

Motivaatio metsässä liikkumiseen ja luonnosta nauttimiseen tulee saada jo pienenä. Tätä mieltä on rikosylikonstaapeli Jukka Junikka, aktiivinen metsästäjä ja kainuulaisen metsästysseuran jäsen.

– Itse en tiedä yhtään metsästäjää, joka ei olisi saanut kokemuksiaan lapsesta alkaen. Halu lähteä metsään syntyy lapsuuden mukavista kokemuksista, vaikka ajan viettämisestä vanhempien kanssa leiritulien äärellä, Junikka sanoo.

Suomen riistakeskus ja riistanhoitoyhdistykset järjestävät nuorille infotilaisuuksia, joissa esitellään metsästysharrastusta ja riistanhoitoa. Tarkoitus on motivoida nuoria metsästyksen pariin.

– Suurin este nuorten metsästysharrastukselle on metsästysalueiden puuttuminen. Lapissa tämä ei ole ongelma, mutta Etelä-Suomessa metsästysseuran tai luvallisen metsästysalueen löytäminen voi olla hankalaa, Suomen riistakeskuksen riistanhoidonneuvoja Urpo Kainulainen sanoo.

Metsästysseurat tarvitsevat nuoria

Kainulainen kertoo, että metsästysseurat olivat vielä 1970–1980-luvuilla melko suljettuja. Niihin pääsemiseen oli varsin tiukat kriteerit.

– Nykyisin mukaan on helpompi päästä, sillä toiminnan jatkumisen edellytyksenä on nuorten, toimivien jäsenten saaminen, Kainulainen selittää.

– Perinteisten metsästysseurojen keski-ikä on reilusti yli 50 vuotta. Lähivuosina jäseniä tulee poistumaan valtavasti, Junikka lisää.

"Valtion pitäisi tukea"

Metsästys ei ole pelkästään miesten harrastus, vaikka he ovat edelleen enemmistössä.

– 2000-luvulla naismetsästäjien määrä on lisääntynyt huomattavasti, Kainulainen sanoo.

Junikan mielestä valtion tulisi tukea metsästysseurojen toimintaa, sillä seurojen investoinnit ovat suuria.

– Seurat investoivat helposti kymmeniä tuhansia harrastukseen. Jo pelkästään metsästysmaiden vuosittaiset vuokrat ovat tuhansia euroja. Tämän lisäksi seurat tarvitsevat muun muassa metsästysmajan ja erilaisia välineitä, Junikka sanoo.

Studio55.fi/ Erja Haverinen

Kuvat: Colourbox.com, Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat